Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kihlström: "Är en riktig maskin"

Foto: Maria Holmén/Travronden
Örjan Kihlström ordnade sin tredje seger i Elitloppet. Foto: Maria Holmén/Travronden

2003 med From Above och 2015 med Magic Tonight. Igår kom den tredje segern i Elitloppet för Örjan Kihlström när han vann med Stefan Melanders stjärna Nuncio.

Publicerad:

Örjan Kihlström tog igår hem sitt tredje Elitlopp hittills i karriären. Det firade han tillsammans med vänner på en av krogarna i centrala Stockholm.
– Först åt vi lite grann lugnt och stilla med kompisar och sedan åkte vi in till stan en sväng. Vi var på Pure och det var jättetrevligt med mycket glatt folk. 

Nuncio var den stora snackhästen i årets Elitlopp men att han "bara" slutade tvåa i försöket gjorde att favoritskapet i finalen blev knappt. Att loppet sedan blev i det tuffaste laget borde ha minskat segerchanserna än mer - men Nuncio tacklade uppgiften på bästa sätt och sluggade sig till seger från dödspositionen.
– Det var ett fantastiskt bra Elitlopp med många fina hästar och jag hade turen att få köra den som var allra bäst. Han gjorde ett ruggigt lopp från dödens och vann på en riktigt bra tid.

Hur gick dina tankar mellan försöket och finalen?
– Jag hade lite i bakhuvudet att han var fantastiskt bra i finalen ifjol och hoppades på att han skulle det även i år. Och det visade han ju minst sagt att han var.

Nuncio fick som sagt den tuffa uppgiften att gå utvändigt om ledaren Un Mec d'Heripre - fransosen såg ut som en vinnare med halvvarvet kvar men i slutkurvan plockade Nuncio in meter för meter.
– Det kändes rätt så bra i utgången av sista sväng och när vi kom in på upploppet kände jag att vi skulle greja det. Han är en tuff häst som går hela vägen in i mål.

Du hade aldrig suttit upp bakom Nuncio tidigare - var det som du hade väntat dig?
– Ja, det kan man väl säga. Jag har sett honom så mycket och visste ungefär hur han beter sig. Det är en riktig maskin som aldrig gör något fel. Han får galoppera på en liten bit under värmningen men sedan är det bara att säga att nu kan du väl börja trava så gör han det...

Det här var din tredje Elitloppsseger - hur rankar du dem?
– Hästarna vill jag nog inte ranka... Det är svårt att säga men första segern går inte att komma förbi känslomässigt om man säger så. Dels för att det var min första seger men också för att det var med From Above som jag vann både mitt första Kriterie och mitt första Derby med. Det går helt enkelt inte att toppa.

Stefan Melander hade kört Nuncio i alla Sverigestarter fram till igår söndag när han lät Örjan Kihlström ta över tömmarna - och hur det blir framöver vet nog bara huvudpersonerna själva.
– Nej, så långt har vi inte hunnit diskutera än, säger Örjan Kihlström.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.