Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Checca" är Mr Elitlopp

Foto: Maria Holmén
Kjell "Checca" Lindholm kommer på söndag att se Elitloppet på plats - för 66:e året i rad! Kjell har sett samtliga upplagor av Elitloppet på Solvalla - från Permit till Nuncio i fjol. Foto: Maria Holmén

Elitloppshelgen tillhör ett av de största ­evenemangen i hela Sverige. I fjol dök mer än ­ 50 000 ­besökare upp under helgens tre ­tävlingsdagar. En var Kjell Lindholm. Mannen som varit på samtliga Elitlopp.

Publicerad:

Elitloppet handlar inte bara om ett lopp. Det handlar om så mycket mer. De fyrbenta är givetvis huvudnumret för helgen, men publikinvasionen är en annan. En person som har varit en del av den, från det år då Solvalla instiftade loppet, är Kjell Lindholm. Stockholmaren har nämligen sett samtliga Elitlopp på plats.
– 1952, Permit. Då var jag 16 år, minns Lindholm och fortsätter:
– På den tiden hade det aldrig skett något liknande på en travbana, så det kom otroligt mycket folk. Första året är det hittills bästa, sett till den biten. Just att det var nyhetens behag. Däremot har det ju funnits bättre vinnare än Permit.

Kjell Lindholm, även kallad "Checca", började gå på trav tillsammans med sina syskon. På travbanan har han sedan levt.
– Jag jobbade något år som lärling i stall och sedan blev det en stund på landstinget, men rätt var det var så förlorade jag en hel månadslön på galoppbanan i Ulriksdal. Där och då bestämde jag mig för att sluta och jobba. I det läget blev mamma inte alls nöjd på mig, hon skämdes faktiskt. Så för att jag skulle kunna bo kvar, var jag tvungen att lämna hemmet 06 på morgonen, innan grannskapet vaknat. Sagt och gjort. Jag gick till Solvalla varje dag och hängde där från tidigt på morgonen till sen kväll, berättar Lindholm.

Perioden som Kjell Lindholm levde på det viset var inte direkt kort.
– 40 år höll jag på på det viset. Jag kan fullt allvarligt säga att jag aldrig ångrat mitt beslut. Pengar fick jag in genom att få bra tips av tränare och om det någon gång var så att jag var black, så fick jag jobba någon dag hos någon hästägare. Så ordnat sig, det har det alltid gjort.

Under de 40 åren har han fått se massvis av trav, runtom i världen.
– Jag har ju varit överallt. Tränare och transportörer tyckte att det var tråkigt att åka själva, så då kunde jag hänga med. Jag har varit i Italien, Frankrike, Ryssland, ja... Förutom alla banor i Sverige då förstås.

På en lapp som Sundbybergssonen visar upp har han skrivit upp alla besök på travbanor runtom i världen.
– Naturligt så är det givetvis så att Solvalla är den banan som jag besökt flest gånger. För mig kommer Solvalla alltid vara den bästa banan i hela världen, säger Lindholm och fortsätter:
– Runt 6 000 gånger har jag varit på tävlingar på Solvalla. Faktum är att jag bara har missat två tävlingsdagar på Solvalla sedan jag gick första gången som liten grabb. Det ena var för ett bröllop och det andra var under OS i Japan, då jag behövde vara hemma och hjälpa kompisar att spela.

Från Elitloppet har han massor av minnen. Framför allt två hästar väljer han att nämna och det är varken Varenne, Mack Lobell eller för den delen Ego Boy.
– Nej, jag vet faktiskt inte om vi har sett en bättre häst under Elitloppet än Gelinotte. Hästen sprang 1.16,7 år 1957. Det var helt makalöst alltså, säger Lindholm och berättar en anekdot.
– Just när det kommer till Gelinotte så stod man nästan och skrattade på publikplats. Fransmannen Charlie Mills var nämligen en riktig sheriff. Han vann Elitloppet, sittandes med en cigarr i käften. Det är inte direkt något som hade kunnat ske idag.
– Förutom Gelinotte, ligger även en Solvallahäst varmt om hjärtat. Sedan har jag ju min favorit också, så klart. Frances Bulwark. Hon kunde springa alltså.

Båda hans främsta vinnare kom under 1950-talet alltså. Trots att det gått över 60 år så tycker Kjell Lindholm fortfarande att Elitloppet är kul.
– Numera är det så stor skillnad mot tidigare. Förr om åren var det alltid folk på trav, så Elitloppet stack väl inte ut fullt lika mycket som det gör nu. Nu bara väller det in folk och det är härligt att Elitloppet fortfarande lockar så mycket folk. säger Lindholm.

Vem som vinner i år återstår att se. Att den flitige Solvallabesökaren har en favorit, står däremot klar.
– Jag har ju alltid varit ett stort fan av Nuncio. Stefan Melander har ju sett till så jag fått vara med i vinnarcirkeln när han vunnit på Solvalla, så honom håller jag min tumme för. Däremot har han inte sett som allra bäst ut på sistone, så jag börjar väl tvivla lite, men jag hoppas Stefan vet vad han håller på med. Bold Eagle ska bli en häftig häst att se, men jag hoppas verkligen att Nuncio vinner.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.