Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Klart för bygge av nytt hästcenter vid Jägersro

Foto: Thomas Blomqvist
I tisdags togs beslutet av Skånska Travsällskapet att Jägersro ska säljas för att ge plats för en ny anläggning med trav- och galoppbana. Foto: Thomas Blomqvist

– Jag är glad över att få vara med om att bidra till utvecklingen och fatta ett historiskt beslut för hela travsporten.

Publicerad:

Så säger Kerstin Peterson-Brodda, ordförande i Skånska Travsällskapet, efter att stämman ställt sig bakom beslutet att bygga ett nytt Jägersro – en travbana som mäter minst 1 300 meter.

Fortfarande återstår viss formalia – men från Jägersros håll är beslutet klubbat.

I tisdags kväll höll Skånska Travsällskapet en stämma där beslutet om att sälja mark till Malmö kommuns fastighetsbolag för bostadsförsörjning, MKB, fattades.
– Styrelsen hade under eftermiddagen skrivit ett avtal med MKB där ett villkor för att planerna skulle bli av var att stämman ställde sig bakom beslutet. Något som skedde med acklamation och applåder, säger Kerstin Peterson-Brodda.

Plan bygga på träningsfältet

Affären uppgår till 775 miljoner kronor och innebär att säll­skapet säljer 40 procent av marken till kommunen. En ny trav- och galoppbana planeras byggas på träningsfältet, vilket är placerat bortanför travbanan i linje med upploppsrakorna. 
– Tävlingsanläggningen för­fogar vi fortsatt över tills dess att vår nya anläggning står klar, där­emot kan MKB komma att påbörja bygge på andra delar av marken som sålts.

Vad innebär det kring en eventuell stallbacke?
– Vi bygger en tävlingsanläggning med träningsmöjligheter, men det kommer inte att finnas en stallbacke för permanent uppställning.

Kommer galoppen att haka på?
– Vi tänker oss att galoppen hänger med då vi tänker oss ett hästcentrum och ser absolut att det finns plats för en galoppbana utanför. Däremot har vi ju löpande fått en del synpunkter på att det är så långt från publikplats till travbanan för att galoppens bana sträcker sig utvändigt, vilket gör att vi planerar att förlägga läktaren mellan banorna.

Hur långtgående är detalj­planen på den nya anläggningen?
– Än så länge har vi inte gjort ­ritningar på den. Banbyggaren ­Lasse Sandström har gjort en ­ritning på bankroppen för att vi ska bilda oss en uppfattning. ­Utöver det har vi valt att inte rita byggnader ännu, det är viktigt att aktiva och sällskapet får vara med och forma den nya anläggningen tillsammans med en arkitekt. Lite visionära bilder har vi plockat fram, för att skapa en känsla – men samtidigt vill jag poängtera att man ska ta sådana med viss försiktighet då slutprodukten inte nödvändigtvis behöver se ut exakt så.

När kan man förvänta sig att en ny arena finns på plats?
– Önsketänkande finns naturligtvis, men om vi ska vara realistiska så ska vi nog prata om fem år. Det är lika bra att ställa in sig på det.

Åbytravet har gjort stora satsningar och moderniserat sin anläggning, men publiken har inte vallfärdat dit ändå – hur tänker ni för att få det uppsvinget?
– Vi kommer att se till att inomhusmiljön vi bygger kommer vara intressant och attraktiv för såväl dagens som morgondagens publik. Mer variabla miljöer i form av restauranger, pubar och lite mer småskaligt – om jag tillåts att använda det uttrycket.

Det småskaliga är något Peterson-Brodda återkommer till.
– Just nu har vi en av landets största restauranger, det är svårt att skala upp den de dagar då vi inte har lika mycket publik. Målsättningen är att göra anläggningen mer kompakt och kanske inte primärt bygga stort för de fåtal ­arrangemang då vi har riktigt mycket publik – så som Hugo Åbergs. Det finns numera mobila lösningar för större arrangemang som fungerar mycket bra. 

Tanken är att förlänga trav­banan med flera hundra meter.
– Siktet är inställt på 1350–1400 meter. Vi har även diskuterat höjdskillnader för att ta vara på hur naturen ser ut där ute. Sedan finns det andra aspekter. Till exempel är det så att publiken befinner sig på skuggsidan på alla landets banor. I vilket väderstreck ska läktaren stå? Lite sådana aspekter vill vi lägga in. Samtidigt som vi vill kunna ha en anläggning som har möjligheten att användas sju dagar i veckan.

Räknar med överskott

Försäljningen av marken innebär ett överskott även efter att bygget står klart.
– Att det blir ett överskott är vi säkra på, men eftersom vi inte vet hur detaljplanen ser ut riktigt än vill jag inte spekulera i hur mycket.

Kan överskottet resultera i höjda prispengar?
– En sådan här affär låter man inte ticka ut enbart i prispengar, men att det finns förutsättningar för en avkastning som genererar prispengar är tänkbart.

Viss formalia återstår dock innan projektet kan anses vara spikat.
– MKB:s styrelse måste ställa sig positiva till det här och den styrelsen har sitt formella möte i början av december. Men, det är är givetvis sanktionerat eftersom att vd:n Terje Johansson skrev under avtalet och affärsutvecklingschefen Gunnar Östenson har haft en central roll i förhandlingarna.

Dessutom ska det göras en del tester av marken.
– I en sådan här process har man sex månader på sig att göra en miljöprövning. Det måste ske grundliga undersökningar över hur marken ser ut. Parterna har sex månader på sig att genomlysa mark, har jag fått förklarat för mig. Så efter sex månader konfirmerar man förhoppningsvis beslutet.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.