Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Klimatfrågan – aktuell även för travsporten?

Foto: Anna Gerdmarker/TR Bild
Foto: Anna Gerdmarker/TR Bild

Klimatfrågan är just nu mer omskriven än någonsin tidigare och intresset för vår jord – och vad som håller på att hända med den – bara ökar. De unga väljarna ansåg att klimatfrågan var den viktigaste frågan inför valet 2018. Kan travet tänka klimatsmart?

Publicerad:

FN:s klimatpanel IPCC (Intergovermental Panel on Climat Change) presenterade i höstas en rapport som är tydlig: Koldioxoid måste sugas upp från atmosfären om klimathotet ska avvärjas. Den globala uppvärmningen måste stanna vid 1,5 grader då så lite som en halv grad kan få ödesdigra effekter för djur och natur.

Hur illa är läget egentligen läget?

– Det är väldigt, väldigt tydligt att det är en klimatförändring på gång. En sådan leder till högre temperaturer, havsnivån stiger, fler skyfall och värmeböljor. Det påverkar både naturen och samhället, säger Markku Rummukainen som är koordinator i klimatfrågor för SMHI:s IPCC-avdelning.

Vilken är risken med värmeböljor som kan komma med 1,5 grads uppvärmning?

– Det påverkar den mänskliga hälsan, framför allt de som är sjuka och äldre, men också djurhälsan. Det påverkar även vattenresurser, jordbruk och risk för skogs- och gräsbränder. Sådant har vi sett även i Sverige.

Varför ska vi svenskar bry oss om andra, betydligt större, länder inte alls tar frågan på samma allvar?

– All klimatpåverkan spelar roll, det går inte att friskriva sig. Sverige har också väldigt bra förutsättningar att bli fossilfritt jämfört med många andra länder. Att visa vägen är viktigt, och kan också ge fördelar, till exempel kommersialisering av smarta miljölösningar.

Kan travsporten tänka grönare?
Det tänkte vi fördjupa oss i under veckan!


 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.