Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Klockan klämtar för tränarna på Balltorp

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Nya beskedet: Balltorp stängs första nästa sommar. Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild

Träningsanläggningen Balltorp sjunger på sista versen. Tanken var att tränarna skulle vara ute vid årsskiftet, men det nya beskedet lyder sista augusti 2019.
– Visst är det negativt att närheten till häst försvinner i Göteborg, men jag tror att träningsanläggningen i Åsa kan bli bra, säger Bo Falsig.

Publicerad:

Det är en gråmulen fredagsförmiddag i Göteborgsområdet. Kvällen före arrangerade Åbytravet tävlingar och Balltorpstränade hästar var mycket framgångsrika. Bo Falsig vann två lopp, Veijo Heiskanen och Giuseppe Lubrano var sitt.

När Åbytravet jämnade stallbacken med marken slöts ett avtal med kommunen – Mölndals stad – vilket innebar att Balltorp skulle köpas loss av kommunen när arrendet löpte ut. Det skedde 2015, men under ett par år har tiden förlängts ytterligare. 

Ny anläggning i Åsa

”Fram till 2019” kommunicerades ut förra sommaren vilket fick Maria Holdhaus, ordförande i Åbys Monté och B-tränarförening, att påbörja en namninsamling. Verkningslöst skulle det visa sig, däremot kom det nyligen ett nytt besked. Fram till den 31 augusti nästa år är hästverksamheten fortsatt välkommen att befinna sig i stallgårdarna.
– Så har kommunen sagt och det är lägligt för då ska den nya träningsanläggningen i Åsa, fyra mil söder om Mölndal, förhoppningsvis stå klar, säger Åbys sportchef, Jon Walter Pedersen.

Balltorpstränarna fick informationen på ett möte häromveckan.
– De fick möjligheten att komma med idéer och synpunkter vad gäller upplägget på Åsa, sedan vet jag inte om alla kommer att flytta dit, säger Jon Walter Pedersen.

Ska stå klar när Balltorp stänger

Det verkar inte tränarna själv veta heller.
– Framtiden är osäker, men visst låter det intressant med Åsa. Det känns skönt att ha ett år till att fundera på, säger Veijo Heiskanen.

Kollegan Mikko Aho är inne på samma spår.
– Lite jobbigt är det att behöva flytta härifrån. Jag har mina vänner i området och det är smidigare för hästägarna att åka till Balltorp än Åsa, om det nu blir en flytt dit för mig. Anläggningen verkar ha allt som behövs i alla fall, säger han.

Geir Pedersen är en av personerna bakom satsningen vid Åsa hingststation.
– Målsättningen är att ha Åsa klart när Balltorp stänger och förhoppningsvis får vi dit tränarna från Balltorp. Det finns dock en del formalia kvar att lösa så jag vill inte lägga ut texten alltför mycket, men tanken är att bygga banor och stall nu inom kort.

"Närheten till häst försämras"

I Bo Falsigs fikarum är det glada tongångar efter gårdagens dubbelseger.
– Nu kan det ju bara gå sämre, så nu får vi sluta starta, skrattar han.

Falsig, som bor på andra sidan Söderleden, ett stenkast från stallet, är inte nöjd med hur avtalen har skrivits.
– Man har säkert skrivit många bra avtal, men det här är inte ett av dem. Det är tråkigt att Balltorp försvinner och att närheten till häst i Göteborg blir försämrad.

"När Balltorp försvinner slutar jag"

Frågan om Balltorps framtid har varit ett hett diskussionsämne de senaste åren.
– Jag tror det är den vanligaste frågan jag fått. När ska ni ut från Balltorp? Det är tydligen väldigt intressant och jag är inte säker på att det gynnat oss precis.
– Fast saker man inte kan påverka brukar jag inte lägga så mycket tid på. Skulle jag gå runt och fundera på Balltorps framtid under alla år skulle jag ha gjort det hela tiden – i stället har jag låtsats som att det regnar och det är ju inte så svårt för det gör det ju ganska ofta.

Precis som de andra tränarna är han positivt inställd till Åsa.
– Det är absolut en tänkbar möjlighet som också ligger bra geografiskt och det är en fin gård.

Däremot lär han i sådant fall inte få med sig hela personalstyrkan.
– När Balltorp försvinner slutar jag, säger hästskötaren Petra Bengtsson som drar på sig överdragsbyxorna för nästa körtur.

Än så länge fortlöper hästverksamheten i södra Mölndal. Om ett år kanske stallen ekar tomma.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.