Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kolgjini: "Ingenting annat än en stor domarskandal"

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Foto: Malin Albinsson/TR Bild

Ett flertal omstarter, allmänt kaos och skärrade hästar. Lutfi Kolgjini skrädde inte orden efter att Rajesh Face galopperat bort sig i Elitloppet.
– Det här var den sämsta jäkla sandlåda jag deltagit i, säger han till Travronden.

Publicerad:

Det första försöket till Elitloppet blev mer än 15 minuter försenat efter ett flertal omstarter. I den giltiga starten galopperade ett flertal hästar bort sig. Däribland Bold Eagle, men också Lutfi Kolgjinis Rajesh Face. Kort efter målgång var Jägersrotränaren starkt kritisk.

– Omstarten när Dreammoko dummat sig och tappat mark ska aldrig gå om. Nummer ett är att de blåser av alldeles för sent. Nummer två är att Björn Goop inte drar någon fördel av att hans häst dummat sig fram till bilen. Det borde väl de som sitter i bilen också ha sett? Han hade ingen vinning av det och det gjorde att både min häst och Bold Eagle la krafter, säger han.

• Du kände direkt att det var kört?
– Ja, det förstörde loppet för vår del och egentligen hade man kunnat köra hem i det läget. Efter omstarten var det ett allmänt virrvarr och de ropade ut en minut till start för att sedan ångra sig. Det var den sämsta jäkla sandlåda jag deltagit i och då ska detta vara världens största sprinterlopp.

• Det såg ut som att flera av er kuskar inte uppfattade en av omstarterna?
– Jag fick skrika till Nivard att det var omstart. Jag trodde också att loppet gick och vi upptäckte omstarten sent, först efter 300-400 meter. Det är ingenting annat än en stor domarskandal och hade folket jobbat hos mig hade de fått sparken på måndag. Solvalla har anordnat en fantastisk tillställning, men tyvärr har de inkompetent folk i bilen.

"På banan i 29 minuter"

Det blev en femteplats för Stefan Melander och Volstead i försöket.

– Jag åkte ut ur stallet 15.10 och loppet startade 15.39. Volstead var alltså på banan i 29 minuter. Inte konstigt att han var så seg när loppet startade, säger Stefan Melander som också tycker att det var petigt dömt. 

– Jag tycker det är för petigt av domarna. De borde ha bättre bollkänsla, men nu förstör man hela loppet. Det är dock inte bara idag som sånt här händer på Solvalla. För några veckor sedan tog man en omstart när en häst kom upp bakom vingen med 96 meter kvar till start istället för 100 före start. Sånt tycker jag är för petigt. Det är ingen häst som springer igenom startbilsvingen och det blir ingen flygande start av det. Där måste man ha bättre bollkänsla.

"Synd att hon galopperade"

För den långväga gästen Maori Time tog Elitloppet slut innan det knappt börjat.

– När jag tog upp henne kort efter start och drog ihop henne så touchade hon i sulkyn med ena benet. Då blev det galopp, säger Todd McCarthy och fortsätter:

– I omstarten öppnade hon riktigt bra, men sedan varvade hon upp efter ett tag, precis som många andra deltagare. Det var synd att hon galopperade för sedan sprang hon bra och visade att hon hade varit med dom andra i mål om hon inte galopperat.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.