Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kolgjini: Totalsnurrigt

Foto: JÖRGEN TUFVESSON/ALN
Lutfi Kolgjini och Qahar Q.C. Foto: JÖRGEN TUFVESSON/ALN

Märkligast igår på Åby? Lutfi Kolgjinis vinstgivande styrning bakom Qahar Q.C.
– Min häst är bara stark och jag ville inte ha en kortspeeduppgörelse, förklarar Kolgjini.

Publicerad:

Starke och knepige Qahar Q.C. behagade igår att trava felfritt på Åby och då gick det undan i ett 25.000-kronorslopp. Kolgjini tog en lugn start bakom femåringen, körde sedan till täten 1.800 meter från mål och skruvade sedan upp tempot (1.13,8 första 2.000 meterna).
Cirka 500 meter från mål lyfter märkligt nog ”Ludde” ut Qahar Q.C. ett spår och lät To Be Or Not To Be och Christoffer Eriksson ta över ledningen.
Duon stred sedan långt före övriga klungan och Qahar Q.C. klev ifrån med en längd på 1.13,5a/2.640 meter.
Enligt måldomarnämndens beslut på torsdagkvällen dömdes Kolgjini till 1.200 kronor i böter och fem dagars avstängning för den ”grova” förseelsen ha lämnat fördel till medtävlare. Under fredagförmiddagen ändrades det till 1.200 kronor i böter för att ha kört för långt från bangränsen i ledande position.
– Jag ”köper” att jag får 1.200 kronor i böter för att jag lämnade innerspåret, men jag kan ju inte bli dömd för att ha lämnat fördel till den jag besegrar när det dessutom är 20 meters marginal ner till trean i mål! Så avstängningen jag först fick var totalsnurrig, hävdar Kolgjini.
Björn Persson, Åbys måldomare, konfererade dagen efter loppet med ST:s domarbas Staffan Falk och juristen Göran Wahlman.
De beslutade då att ändra såväl rubricering som påföljd, från grov förseelse till medelgrov.
– Jag fick många gråa hår på kvällen, pratade med Lutfi Kolgjini och konsulterade med en kollega i måldomarnämnden. I förmiddags lät jag Staffan och Göran titta på filmen, säger Björn Persson och fortsätter:
– Det är en konstig situation – den konstigaste jag varit med om under mina år. Särskilt som hästen vinner loppet. Det händer ofta att hästarna bryter ut, men så upplever vi inte är fallet här. Dessutom kan Qahar Q.C. inte bli sämre än tvåa. Men inget i den här historien är svart eller vitt och vi har att göra med ett fall i en gråzon. Filmen kommer att visas som exempel vid måldomarkonferensen i höst.
Jägersros Lutfi Kolgjini dömdes därmed till 1.200 kr i böter för att ha kört för långt från bangränsen i ledande position, men slipper avstängningen. Plus 1.200 kronor för dålig anslutning till bilen.
– Men den hade inte ”Ludde” några invändningar emot, säger Björn Persson med ett skratt.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.