Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kometkusken siktar på ny karriär – byter hemmabana

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75
Johan A Nilsson. Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

Johan A Nilsson gjorde sig känd som Lucifer Lanes följeslagare under fjolåret – men i går lämnade han Örebrotravet.

Publicerad:

2017 blev en enda lång succé tillsammans med Lucifer Lane. Johan A Nilsson gick från amatörlopp till att kröna året med en Breeders Crown-seger.
Både hästen och kusken är nominerade i varsin kategori vid fredagens travgala.
– Jag sitter på ett tåg på väg mot Örebro nu, sedan ska jag vidare till Stockholm. Det känns roligt, som ett kvitto på att säsongen blev bra, säger Johan A Nilsson. 
Har du varit på galan tidigare?
– Nej, aldrig, det här blir första gången. Jag har ju inte blivit nominerad tidigare och jag tänkte vänta tills dess. Det dröjde några år…

Ekipaget förknippas starkt med Örebrotravet och det är därför något överraskande att Nilsson numera är skriven som Åbykusk – men det har sin förklaring.
– Det började med att jag träffade min flickvän som bor i Göteborg, så jag valde att flytta dit. Samtidigt ville jag utbilda mig till hovslagare och utbildningen ligger i Skara.
Har du kommit igång med den?
– Första terminen är avklarad nu. Vi är ute på vår första praktik och utbildningen är på tre år. Tanken är att bli hovslagare framöver, det känns väldigt intressant.

Vad händer med kuskandet framöver, kommer det att märkas att du är Åbykusk så att säga?
– Jag hoppas det, även om det inte har hänt så mycket efter framgångarna vad gäller uppsittningar.
– Men jag fick faktiskt en förfrågan om att köra i kväll, fast det var lite försent.
När man ändå har dig på tråden: Hur går det för Lucifer Lane?
– Allt verkar bra och han tränar på för fullt. Han ser välmående ut även om han inte är någon tränignsdemon på det sättet.
Har ni några planer för året?
– Vi hoppas att vi kan vara med i årgångsloppen framöver. Jag pratade lite med ägaren i går och det finns någon slags plan att han ska ut i Breeders Crown i Örebro 12 april och sedan kvalet till Kungapokalen 27 april.

Fotnot: Johan A Nilsson är nominerad till årets komet och Lucifer Lane är nominerad till årets treåring.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.