Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kommer Diamanten skimra hos Stig H?

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Diamanten gör högintressant debut för Stig H Johansson. Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Han tycker det känns extra spännande på lördag, men erkänner samtidigt att han egentligen har mest att förlora. Diamantens debut hos Stig H Johansson är förstås helgens snackis med stort S.

Publicerad:

Krutdoften efter förra veckans travbomb har knappt hunnit lägga sig. Den kontroversiella flytten av kulltoppen Diamanten från Robert Bergh till Stig H Johansson har inte undgått någon. 

Är hästen såld eller hur ser ägarförhållandet ut?
– Det är inget som är klart ännu, men ägarna ska sätta sig ner i ett möte under fredagen (läs i dag). Jag lägger mig inte i det där utan mitt fokus är att sätta hästen i så bra skick som möjligt till loppet, säger Stig H Johansson diplomatiskt.

För proffstränare i den här branschen är hästflyttar en naturlig del av vardagen, men vissa känns förstås lite mer än andra. 72-årige Stig H Johansson var den lycklige den här gången, men han har varit i Berghs sits flera gånger tidigare och vet troligtvis ungefär hur han känner inombords.
– Det kan bli en jobbig situation, såväl ekonomiskt som känslomässigt, men Robert är rutinerad och han vet att sådant här kan hända. Big Elma och Peace Corps är de tyngsta förlusterna jag varit med om tidigare och det kändes på många plan, men jag har nog blivit tåligare med åren, berättar Stig H. 

Johanssons allra bästa nyförvärv behöver ingen större presentation. Victory Tilly kom till honom på våren som fyra­åring, vann Fyraårings­eliten i regidebuten och sedan smällde det bara till. Hästen tävlade tills han var elva år gammal och hans 37 705 278 kronor på kontot gör honom fortfarande till Sveriges vinstrikaste häst genom tiderna. Och han är den travare som betytt allra mest för Stig H Johansson.

Diamanten är å ena sidan också fyra år, men har å andra sidan redan tjänat en bit över 5,5 miljoner kronor och redan presenterat sig för Travsverige.
– Det är en häst som ingen kunnat undgå och det är en fantastisk ära att få träna honom. Samtidigt vet jag om att det inte kommer bli lätt att göra honom så mycket bättre, men om jag kan hålla honom på den nivå han har varit på under säsongen får jag vara nöjd, säger han.

Diamanten lämnade västkusten i lördags morse och anlände till östkusten i lördags kväll. Stig körde ett lugnt jobb med hästen på söndagen innan anmälning, lät honom få ett par intervaller på rakbanan i 1.35-tempo i måndags och efter den här tidningens pressläggning hinner Diamanten få ytterligare ett jobb i benen.
– Han känns fräsch, fin och rör sig som han ska. Men hans rutiner har rubbats och jag är mest rädd för att exempelvis ett foderbyte sätter ner honom. Det svaret får vi inte i lugna farter utan det blir vi troligtvis varse om först när det blir skarpt läge, säger han.

Regidebuten kommer snabbt, bara en vecka i den nya miljön.
– Ägarna hade koll på att hästen troligtvis skulle komma med i loppet så det var bestämt sedan tidigare, berättar Stig H Johansson, som erkänner att det känns lite extra spännade inför Solvalla Grand Prix (V75-6) på lördag. 
– Hästen är startsnabb nog att hålla ledningen, men han har visat sig behärska olika typer av upplägg och Erik får bestämma taktiken. 

Balans och utrustning?
– Det beror förstås på underlaget, men planen är att köra honom precis som han har gått tidigare, med skor fram och barfota bak. 
Stig H Johansson har också Han Herred i samma final och där har han i alla fall rakare besked att ge. 
– Ja, i hans fall vet jag att han håller toppform. Hästen har sakta, men säkert tagit sig dit och han såg riktigt ren och fin ut i travet senast. Hästen har tävlat med jänkarvagn tidigare, men det var ett tag sedan. Vi får se efter värmningen om det blir en sådan i loppet, men lägesmässigt skulle det kunna passa. Hästen tävlar med samma balans som tidigare och med rätt ryggar kan han vara ett platsbud, säger Stig H Johansson.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.