Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kontantfritt på travbanor?

Foto: TR Bild
Foto: TR Bild

I höstas rånades nybyggda Bro Park och i lördags riktades ett rånhot mot Mantorptravet vilket gjorde att polisbevakningen var rigorös runt banan. Nu kan trav- och galoppbanorna bli kontantfria i fortsättningen.
– Vi tittar på saken tillsammans med Svensk Travsport och Svensk Galopp, säger ATG:s informationschef Patrik Brissman.

Publicerad:

Strax före V75-start i lördags bekräftade polisen att deras omfattande närvaro runt den östgötska travbanan berodde på ett rånhot. Polis hade fått indikationer en tid före tävlingsdagen och även regionchef Tomas Larsson hade gjort iakttagelser ett par dagar före nyårsafton. Den här gången stannade det vid ett rånhot, men den 11 september i fjol rånades Bro Park i Upplands-Bro. Detta trots att kontaktspelet på landets trav- och galoppbanor minskar hela tiden.
– Det spel som i dag sker in till våra pooler är till större del kontantlöst via mobil, dator och bankkort. På banorna så spelas det också i dag allt mer kontantlöst. Det är alltså en försvinnande liten del av det totala spelet som sker med kontanter, och de kontantsummor som finns på banorna utgör i sin tur en allt tynande del av omsättningen. Tror man att Mantorp hade 80 miljoner i ett kassaskåp i lördags och att en stor del av de 147 miljonerna i omsättning på V75 spelades kontant i kassorna på banan, så tror man alltså fel, säger ATG:s informationschef Patrik Brissman.

Kan även travbanor bli kontantfria framöver?
– Vi går mot ett alltmer kontantlöst samhälle, en utveckling som förstås också påverkar verksamheten på trav- och galoppbanorna. Vad jag kan säga är vi tittar på saken tillsammans med Svensk Travsport och Svensk Galopp, men att det i nuläget inte finns några konkreta förslag och därför inte några beslut tagna.  
Det fjärde penningtvättsdirektivet (AML) från Europaparlamentet ska vara "införlivande i nationell rätt senast 26 juni 2017". Hur påverkar det ATG:s organisation?
– Vi har arbetat med frågan en längre tid och känner oss förberedda. Exakt hur direktivet kommer att påverka oss och våra kunder är ännu inte klart. Under våren kommer regeringens lagförslag på direktivet sedan ska Lotteriinspektionen ge sina föreskrifter och först därefter vet vi hur det på detaljnivå kommer att påverka oss.

"En fråga vi haft under luppen"
Johan Lindberg, generalsekreterare för Svensk Travsport, är nöjd med hanteringen av situationen i lördags.
– Det klart att vi tar det på allvar. Hot av det här slaget hör inte till sportens vardag. Men Mantorp har skött det på ett mycket bra sätt och vad jag kan bedöma haft en god dialog med polisen lokalt. Den hanteringen är vi såklart mycket nöjda med.
Den här typen av händelser aktualiserar ämnet arbetsmiljö, för såväl aktiva som travbanans personal.
– En fråga vi haft under luppen i ett par år nu, för både banor och aktiva. Vi stöttar med central kompetens i de här frågorna och har erbjudit utbildningar. Det arbetet kommer vi fortsätta med. Med anledning av Bro Park höll vi och ATG också en utbildning/information över video för våra banor tidigare i höstas där säkerhet stod i fokus.
Hur ser ST generellt på de publikarrangemang som drar mycket människor – runt om i världen avråder myndigheter emellanåt från stora folksamlingar. Är det något ni för dialog med banorna kring?
– Generellt ska människor kunna komma till oss och njuta av trav utan att känna oro och det är min uppfattning att man kan det i dag också. Våra banor är erfarna arrangörer. Det går heller inte att dra likhetstecken mellan rån och terror. Men visst påverkas vi som alla andra av utvecklingen i världen och det här är något även vi tar allt större hänsyn till och anpassar våra rutiner löpande efter.

 

 

FAKTA

Så mycket spelas det för på svenska trav- och galoppbanor.
Siffra inom parentes avser procentuell del av svenska totalomsättningen.
2011: 699 mkr            (5,3)
2012: 600 mkr            (4,8)
2013: 550 mkr            (4,5)
2014: 479 mkr            (3,9)
2015: 420 mkr            (3,4)
2016: Ingen uppgift ännu

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.