Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Köppinen kung på hemmabanan

Foto: Ilkka Nisula
Foto: Ilkka Nisula

Köppinen blev kung på hemmaplan och Saaga S tog sin tredje raka titel när Kungstravet avgjordes.

Av: Marja Mahlamäki
Publicerad:

Det är 100 år sedan Finland förklarades som självständigt. Av den anledningen stod nationalarenan Vermo som arrangör av Kungstravet. Det var 25 år sedan senast som de traditionsenliga tävlingarna avgjordes på banan i Helsingfors. Kampen om kunga- och drottningtitlarna var mycket jämn och resulterade i rekordfina prestationer.

Kungstravet utgörs av tre lopp på två dagar med total längd av 6,8 kilometer (1 609, 2 100 och 3 100 meter). Stayerdistansen utgör sista loppet och brukar bjuda på stor dramatik. Så även i år.
Bland hingstarna och valackerna mötte åttaårige nykomlingen Costello hårt motstånd i form av 14-årige hemmahästen Köppinen (e. Liising) och nioåringen Jokivarren Kunkku. 

Costello med Risto Tupamäki vann lördagens race, medan Jokivarren Kunkku och Jorma Kontio segrade i söndagens inledande lopp över 1 609 meter. Inför avslutande loppet hade Köppinen en sekund att behöva ta in för att stå som slutsegrare. Ari Moilanen hade taktiken klar för sig och ­hästen flög till tät. På slutrundan lade Ari in högsta växeln och Köppinen travade första delen av sista varvet på 1.21,5 och avslutningen sprang hästen på 1.22,0. Köppinen skar mållinjen 20 meter före alla andra och slog dessutom löpningsrekordet i Kungstravet med totaltiden 9.22,0. Det var sex sekunder snabbare än Jokivarren Kunkkus segertid för två år sedan i Joensuu.
– Köppinen prickade formen precis i rätt tid. Det är inte första gången han är med i Kungstravet och de två första loppen förde honom framåt så han kändes som allra bäst i avslutningen, sade Ari Moilanen som nu har tre titlar i Kungstravet för hingstar och lika många titlar på drottningsidan.

Äger och tränar Köppinen gör Jyrki och Kati-Maija Korhonen som bor i Sjundeå, sex mil väster om Vermo. De betonade i vinnarcirkeln hur mycket det betydde för hästen att få tävla på hemmaplan och kunna övernatta hemma på gården. 

På damsidan tog Saaga S (e. Turo) tredje raka titeln. Matti Nisonen körde och ägaren Ilkka Pyysalo tränar. Totaltiden för Saaga S var 9.34,5 och värsta konkurrenten Akaasia (e. Apassi) slutade tvåa, 0,7 sekunder efter.
Saaga S är Pyysalos första häst. Tränaren som skolat sig till hästmassör har förändrat sitt liv helt och hållet sedan Saaga S började tävla och Pyysalo är numera heltidsproffs.

Publiken bjöds på flera minnesvärda ögonblick. Ett av de bästa var när femfaldige travkungen Viesker (e. Vokker), som numera är 28 år gammal, tillsammans med Kari Ahsoka tågade runt några varv på banan. Hästen såg ut att njuta av att traska runt inför de 27 000 åskådarna. Totala publiksiffran över tre dagar var 55 050.

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Marja Mahlamäki

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.