Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kriterie-etta struken – drabbad av hovbensskada

Foto: MICKE GUSTAFSSON/KANAL 75
Tekno Eld vid sin svenska Kriterieseger. Foto: MICKE GUSTAFSSON/KANAL 75

Årets svenske Kriterievinnare, Jan-Olov Perssons Tekno Eld, har drabbats av en hovbensskada och missar lördagens final i Biris Uppfödningslopp.

Publicerad:

Det här berättar Trav Og Galopp Nytt på sin hemsida. Det var något konstigt med Tekno Eld (e. Tekno Odin) redan i samband med den norska Kriteriefinalen, då hästen blev mystisk halt kort före start och inte kunde komma till start. Man hittade ingenting konstigt vid veterinärkontrollen efteråt och faktum var att Tekno Eld också segrade på Romme en knapp månad senare. Därefter galopperade han till slut över mål som tvåa i försöksloppet till Biri Uppfödningslopp den 20 oktober. Eftersom bara sex hästar fanns med i försöket gick alla ändå vidare till final – alltså även diskade Tekno Eld! Men nu blir det alltså ingen start där, utan istället bokslut för året.
– Tekno Eld har fått en skada i hovbenet på sitt högra bakben. Jag tror nog att han haft det här ett tag, även om felet inte hittades efter norska Kriteriefinalen. Hästen fungerade fint i loppet som han vann på Romme, men var bakhalt efter försöksloppet på Biri, berättar Jan-Olov Persson för TGN.

Nu får istället Tekno Eld så småningom börja med lite simträning hemma hos Persson och försöka förbereda sig på bästa sätt inför den tuffa femåringssäsongen. Hittills har hästen tagit sju segrar på tolv starter och tjänat 891.565 kronor.

Med Tekno Eld struken (inte heller Kos Odin kommer till start i finalen) får Sverige nu uteslutande hoppas på Gunnar Gabrielssons försöksvinnare Zitor (e. Ulvsås Zico), som körs av Atle Solhus och inleder från innerspår bakom bilen över medeldistans. Förstapriset är 400.000 norska kronor. I Stoavdelningen, med 200.000 norska kronor till vinnaren, har Gabrielsson även med Zicolina (e. Ulvsås Zico, spår åtta) medan Jan-Olov kör egentränade Stjärnblomster (e. B.W.Modde, spår sju).

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.