Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kritiken: Sena V75-starter sänker dubbeltravet

Foto: Hanold/ALN
Åbytravet med publik under travlopp. Foto: Hanold/ALN

Gör senareläggningen av V75 att intresset för dubbeltrav minskar?
Nu höjs flera röster om att så är fallet.
– Jag hade betydligt högre förväntningar på våra fredagstävlingar än vad som blev fallet, säger Bergsåkers marknadschef Jonas Lindkvist.
– Det här är en jäkligt viktig fråga, säger Östersundstravets vd Jan Quicklund.

Publicerad:

Knappt två år har gått sedan ATG och Svensk Travsport flyttade V75-starttiden från 14.30 till 16.20. Ändringen har fått en hel del kritik och nu ger sig flera banor in i diskussionen. 
I fredags arrangerade Bergsåker dubbeltrav – fredag och lördag – med E3-finaler på lördagen. Trots det lyfte inte fredagstävlingarna.
– Vi hade betydligt färre bokningar i restaurangen än förväntat och vad vi haft tidigare. Nu ska det sägas att vi den här helgen hade stenhård konkurrens i staden av bland annat fotbollsmatch, öl- och whiskyfestival, Weeping Willows-konsert samt en stor knattecup i fotboll, säger Jonas Lindkvist.
Jonas är dock inne på att senareläggningen har en negativ effekt på dubbeltraven.
– Ja, jag tror det. Nu får folk så gott om tid att resa till banan på lördagen och väljer därför att stå över dagen före – också på grund av att det blir så många timmar att fylla på lördagen. Bor man på hotell mellan fredag och lördag är det många timmar från utcheckning till dess att travet börjar.
Kan travbanorna göra något för att fylla tomrummet under lunchtid?
– Svårt, det blir ju en så pass lång dag ändå. Med så bra sportslig kvalité som det är under sådana helger är det där man vill lägga krutet.
– Det finns ytterligare parametrar som gjort det sämre att arrangera tävlingar på lördagskvällen, vår restaurang har till exempel väldigt svårt att få tag i extrapersonal. Tidigare var det smidigt då det inte krockade med deras vanliga jobb på kvällen.

"Dubbeltrav hänger på profiler"

Östersundstravets Jan Quicklund är inne på samma linje och är väldigt tydlig med åsikten.
– Jag håller helt med och det här är allvarligt för oss banor.
Varför är den senare starttiden sämre ur ett dubbeltravsperspektiv?
– Dubbeltrav hänger på profiler, såväl fyr- som tvåbenta. Trots att vi hade två lopp med 125.000 i förstapris och fyra stycken med 50.000 i förstapris under fredagen i år så kom merparten av toppkuskarna inte hit. Anledningen är att det blir för långdraget, de kommer inte hem från Östersund på lördagskvällen och får tillbringa hela helgen här uppe då. 
Nu vill Quicklund gå ihop med andra banor för att få till en förändring.
– Vi skulle behöva slå oss ihop och komma med en skrivelse om det här. Nu blir det indirekt att man spär på kritiken mot ATG och ST kring senareläggningen men jag är i grunden inte emot den när det handlar om enskilda lördagar, men inte vid dubbeltrav. 

Valde skippa dubbeltrav

Publikmässigt har Jämtland Stora Pris-helgen haft röda siffror, vilket dock yttre omständigheter påverkat.
– Egentligen skulle man strunta i att kolla väderappar stup i kvarten och skylla på det, men vi har haft en extrem otur med vädret. Det har varit sju-åtta grader och ösregn flera år. Dessutom missgynnas vi i större utsträckning än tidigare av att köra samma helg som Oslo Grand Prix. 
Något som gör att det finns än större planer hos Jämtlandsbanan.
– Det här är i sin linda, men jag kommer att lyfta frågan om att flytta hela tävlingsdagen. För oss skulle det vara betydligt bättre att ligga i månadsskiftet juni-juli, vilket också är enda tänkbara dagen att flytta. Då är det E3-finaler som inte är stationerade kring en viss bana och hela den biten.
Krockar inte i så fall E3-kvalen med Elitloppshelgen?
– Möjligt, som sagt, det här är bara en teori från min sida i nuläget. Vi är hårt ansatta och jag försöker att hitta lösningar för att vårt arrangemang ska bli så bra som möjligt.
Just Östersund testade extremt sen starttid förra året men återgick till – numera normala – 16.20 i år. I Boden är konceptet starkt med midnattstravet, däremot valde man att skippa dubbeltrav i år.
– Lördagen är en så pass stor dag för oss och min uppfattning är att fredagstravet som vi kört tidigare inte skapat något mervärde. Antalet timmar på lördagen före travet blir ju väldigt många, men det är så svårt att förhålla oss till senareläggningen när vi kör midnattstrav, ett koncept som fungerar väldigt bra för oss, säger David Zimmer.

"Ligger geografiskt bättre"

Åbytravet har gått i motsatt riktning och skapat två dubbeltravsarrangemang de senaste åren; Olympiatravet samt Åby Stora Pris.
– Kvalen till Pokalloppen ligger tidsmässigt i den regionen och då kände vi att det var bättre att slå ihop det och få två dagar med riktigt bra sport, säger Jon Walter Pedersen.
Däremot har inte fredagstävlingarna lyft publikmässigt.
– Nej, vi är inte nöjda med hur det utvecklat sig hittills. Förhoppningsvis blir det bättre när den helgen börjar sätta sig lite, den är relativt ny och har därmed ingen tradition att luta sig tillbaka på.
Dagen före Åby Stora Pris körs lunchtrav – och därefter anordnas aktivitet för aktiva och andra personer runt travsporten.
– Vi anordnade en fotbollscup som var mycket omtyckt trots uselt väder och vi kör en repris i år igen. Dels tror vi på att ha lite aktiviteter utanför den vanliga lunken för aktiva, dels är det ett sätt för oss att stärka helgen. När vi har hotell och mässhall på plats finns tankar på att anordna auktion i samband med Åby Stora Pris, något vi testade för ett par år sedan. 
– Jag förstår dock problematiken som banorna i norr har med avstånden och så, vi ligger geografiskt bättre till för många aktiva.

FAKTA

Dubbeltrav publiksiffror - en jämförelse

Jämtlands Stora Pris-fredagen
2017: 2 606
2016: 2 725
2015: 2 852
2014: 4 080
2013: 3 803
2012: 3 722

Jämtlands Stora Pris
2017: 5 224
2016: 6 611
2015: 4 405
2014: 7 207
2013: 7 921
2012: 7 690

Sundsvall Open Trot-fredagen
2017: -
2016: 3 254
2015: 3 619
2014: 3 928
2013: 5 127
2012: 4 235

Sundsvall Open Trot
2017: –
2016: 15 580
2015: 15 752
2014: 15 731
2013: 18 997
2012: 17 255

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.