Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Krönika: "En svart dag för travsporten"

Foto: MIA TÖRNBERG
Foto: MIA TÖRNBERG

Kommer ni ihåg skiljeheatet i Åby Stora Pris?
Daniel Redéns stjärna Propulsion kämpade och slet. Framför honom dansade franske Un Mec d'Héripré fram. 
Han krossade Propulsion precis som Johann Mühlegg krossade Per Elofsson i OS-tremilen på skidor i Salt Lake City.

Publicerad:

Jag vet inte om ni tänkte samma som jag efter skiljeheatet när det gäller Un Mec d’Héripré?
Nu vet vi i att hästen var dopad i Elitloppet några månader tidigare. Detta efter att man gjort nya tester på prover som varit nedfrysta.

Franske travtränaren Fabrice Souloy fick oerhörd kritik under Åby Stora Pris-helgen då han plockade av Un Mec d'Héripré skorna i andra försöket. V75-spelarna, som stod där med fel information, var de stora förlorarna. Souloy fick böta småpengar.
Nu i efterhand undrar jag mest hur dopingprovet kommer att se ut vid nya tester?

Denne Souloy har förföljts av svarta rubriker, men den trycksvärtan är ingenting mot nyheten om att flera av hans hästar tävlat dopade. Under dagens presskonferenser, som hölls i både Stockholm och Oslo, avslöjades att Un Mec d'Héripré, Your Highness, Lionel och Timone Ek från Souloys stall tävlat dopade.
Eller avslöjades var väl inte helt rätt. Det var bloggen ingvarssonopersson.se som fick nyheten först att Souloy hade dopade hästar och att en presskonferens skulle hållas under fredagen.
Your Highness blir av med segern i Oslo Grand Prix och Un Mec d'Héripré mister segern i elitloppsförsöket och tredjeplatsen i finalen.

Det här är en svart dag för travsporten. Ett slag i magen på alla som gillar den här sporten. 
Nu finns det säkert många oinsatta som vill påpeka att det minsann har skrivits om rätt många dopingfall de senaste åren. Det är helt rätt, men ändå inte.
De flesta dopingfall som inträffat är på grund av felmedicineringar och att man hittat små mängder av otillåtna preparat som inte gått ur kroppen innan ett lopp. Instrumenten hittar princip allt. Men i de här fallen har man medicinerat hästen för att den ska må bra och slippa ha ont. Inte för att den ska komma ut och prestera bättre än den normalt kan.
I Fabrice Souloys fall handlar det om grundämnet Kobolt. Ett ämne som hästarna får tillräckligt av via foder. Det finns också med i någon promille i vissa tillskottsfoder om jag har förstått det hela rätt. Om det nu är så att hästarna fått stora mängder (fem gånger mer än gränsvärdet) så pratar vi om rent fusk. Eller sabotage. Jag försökte läsa på lite om Kobolt och enligt studier ska en överdos ge samma effekt som EPO.

EPO klingar bekant för alla som följer travsporten. Det var det ämnet som gjorde Johann Mühlegg till en ärkefuskare på skidor. Sedan dess har Mühlegg hållit sig gömd från offentligheten.
Nu följer jag Fabrice Souloys öde med spänning.
Souloy har många gånger hotat med att aldrig mer komma med sina hästar till Sverige för att tävla. Nu vill inte Svensk Travsport se honom här. I dag meddelade Johan Lindberg på Svensk Travsport att Souloy är avstängd från att tävla i Sverige.
Nu går drevet hårt mot Fabrice Souloy på sociala medier och många pratar om att tränarens undergång. Visst ser det ut som att travsporten har plockat en fuskare som svärtat ner sporten. 
Men samtidigt kan det finnas en annan förklaring. Tänk om det är sabotage? 
Tänk om vi precis fått ta del av ett stort sabotage mot en stor travtränare?
En sorglig travdag är det oavsett.

 

 

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.