Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Krönika: Ska vi acceptera att publiken sviker?

Publiken sviker.
Ingen ser ut att bry sig.
ATG lägger reklampengar på en ponny.
Är travet kört som publiksport?

Publicerad:

I tisdags tog jag plats på Johanneshov för att se seriematch i ishockeyns andra- division. AIK–Björklöven stod på menyn och vi var 2 740 personer som följde dramat. Eller drama var väl att ta i. AIK vann med 5–1 mot laget från Umeå som ännu inte tagit en enda poäng i serien Att publiksiffran var usel går det väl att skylla på mycket. Att det var jumbolaget som gästade och att Sverige spelade World Cup var säkert två starka faktorer.
På söndag kör travet en av årets största dagar på Solvalla när det är dags för Kriteriet. Risken är stor att vi får se en liknande publiksiffra på Solvalla på sön- dag som det var på Hovet i tisdags. Nu räknar i och för sig travet även in aktiva, så publiksiffran borde bli aningen högre på Solvalla.
Att en match i andradivisionens serielunk i ishockey lockar ungefär lika mycket folk som travets elitserie gör mig lite ledsen.
Mest ledsen blir jag då det känns som att ingen bryr sig.
Numera är det inte bara vardagstravet som publiken dissar. Även under större dagar är det glest på publikplats. Se bara på Derbysöndagen då det var pinsamt lite folk på Jägersro.
Jag vet att många har argumentet att det inte är särskilt konstigt att publiken har lämnat travet. Alla lopp visas numera på dator och tv. Det är enklare att sitta hemma och titta. Du får alla intervjuer och analyser serverade och behöver inte ens ta en taxi efter travdagen för att det har slunkit ner ett par pilsner.
Ska vi nöja oss med det? Det är alltså kört för travsporten att locka publik?
Och så är det den där starttiden på V75. Den har bidragit till att öka spelet säger ATG. Jag har inte träffat någon som tycker att 16.20 är en bra tid. Men det där med strarttiden kräver nog en egen krönika.
Det är väl ingen aktiv i någon arena- sport som vill tävla inför tomma läktare. Det är möjligt att jag är naiv, men jag tror att det går att locka folk tillbaka till travet.
Argumentet att publiken sviker för att allt sänds på dator och tv faller i en jäm- förelse med den allsvenska fotbollen och även Svenska Hockeyligan. Varendamatch visas på tv. Ändå har publiksiffrorna i allsvenskan ökat de senaste åren.
Hur är det möjligt?
Vi kan väl börja med att inse att det inte är särskilt kul att komma in på en travbanas publikplats. På många banor i Sverige är det som att kliva in i 1950-talet. Får man med sig en kompis på trav för första gången som inte är kulturellt intresserad så får denne ingen wow- känsla. Lindrigt sagt.
På Solvalla fick en besökare inte plats i restaurangen en onsdagskväll, då han och en vän bestämt sig under eftermiddagen för att gå och äta. Ändå var det inte ens halvfullt i restaurangen. Anledningen var att det inte fanns tillräckligt med porslin! Det gäller att förhandsboka så att restaurangen kan plocka fram porslin så det räcker. Ja, vi pratar år 2016.
Nu ser jag i Solvallaprogrammet att under kriteriehelgen bjuds på bland tandem-körning, guidad tur på stallbacken, åka med startbilen och travsimulator. Det står i programmet. Vem har sett tv-reklamen om det? Tror ni att allsvenska fotbollen och SHL-hockeyn lockar publik med annonser i matchprogrammet?
Nu vet jag inte om dessa aktiviteter är det som höjer publiksiffrorna. Men det gäller att marknadsföra det först och främst innan någon vet.
När ATG köper dyr reklamplats i tv så visar man upp en ponny som heter Vinnie. Jag spyr när jag ser den reklamen. Vem går på trav och vem blir in- tresserad av spel tack vare den?
Det måste ha nått ATG att ingen bryr sig på riktigt.
Vi har världsstjärnor som Nuncio och Delicious U.S. Tänk om folk har fått lära känna dessa individer i stället på ett häftigt sätt? Det hade kunnat ge helt annat intresse för sporten tror jag. Det hade slutat med att de en dag skulle mötas – på riktigt.
Att vi ska lära oss att ”ingen dröm är för stor” för en ponny är väl mer som ett hån.
Men ibland undrar jag om
travsporten verkligen vill ha publik till travbanorna eller om man vill stänga igen och bara köra tv? Framför allt kommer dessa tankar när jag sitter på en V86-Xpressbana. Det är lätt att sitta och gnälla och tycka att det borde vara lite mer drag runt våra trav- dagar i Sverige.
Jag har ingen lösning, men fotbollen har visat att det går.
Det finns proffs som jobbar med arrangemang och hur det ska gå till när man lockar folk. Någon
kanske sitter på en lösning som ingen av oss travnördar kommer på?
Lägg Vinnie-pengarna på det. Jag hoppas för övrigt att jag har fel angående publiksiffran på söndag. Det är en travdag värd att besöka.
Det blir överhuvud- taget en fantastisk helg från Delicious U.S. på lördag till en oviss Kriteriefinal på söndag.
Krydda sedan detta med hästauktion.
Vi ses på Solvalla!
Eller?

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.