Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kung och drottning utsedda!

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Järvsörappen och Jomar Blekkan. Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

Under fredagskvällen avgjordes kanske den största tävlingsdagen för kallbloden. Derbystoet och Svenskt Kallblodsderby avgjordes på Östersundstravet och två väldigt fina vinnare fick publiken se. Vad de hade gemensamt? De kom båda från väst.

Publicerad:

I Derbystoet var det inget snack om saken. Öystein Tjomsland sände Patsi till ledningen och efter att ha dragit på i jämnt, hårt tempo och gjort livet surt för storfavoriten Brenne Rödi, kom segermarginalen att bli stor. Patsi bara stack ifrån sina kullkamrater och vann med halva upploppet innan det var klart. Det var Patsis femte seger i 17:e starten.

Tiden blev mycket fina 1.23,9a/2.140 meter och för vinsten fick kretsen kring Patsi 450.000 kronor. Brenne Rödi tröttnade till slut och blev fyra.

Tvåa slutade Tante Ragnhild (e. Bork Odin) som suttit på innerspår fram till i sista sväng då Geir Vegard Gundersen lyfte ut hästen i vida spår. I det läget var det "mil" fram till de övriga, men spurten bet mycket bra.

Trea slutade Kim Metsäläs Euforia (e. Moe Odin), för dagen körd av Ulf Eriksson.

Det var en minst sagt nöjd tränare och kusk som klev in i vinnarcirkeln.
– Hästen visade redan i kvalet att hon var på gång. Vi har trimmat lite extra inför finalen och dessutom tog vi av skorna på henne i dag, vilket gav effekt. Hon har varit tung tidigare i år, men det var helt rätt dag att vara på topp. Inför loppet trodde jag att vi skulle kunna ge Brenne Rödi en match, men att det skulle bli så enkelt som det blev förvånade mig, sade Tjomsland efteråt.
 
Svenskt Kallblodsderby
 
I hingstarnas uppgörelse blev det desto mer dramatik.
 
Kort efter start galopperade en av de mer betrodda, Reiug och därmed var dennes dag förstörd.
 
Istället var det Smedheim Solan (e. Bork Odin) och Geir Vegard Gundersen som tog hand om ledningen. Efter att ha kommit till halvvarvspassering efter 1.22,4 fick ekipaget dämpa ytterligare, samtidigt som förhandsfavoriten Järvsörappen (e. Järvsöfaks) hittat andra utvändigt efter att ha varit med i spetsstriden.
 
Där kunde Jomar Blekkan avvakta fram till sista sväng, då draghjälpen Järvsö Tore galopperade och störde norrmannen en aning.
 
I samma veva försökte spetshästen rycka undan, men Järvsörappen visade sin härliga speed upploppet ner och lyckades fånga in Smedheim Solan kort före mål. Marginalen blev inte stor, men säker. Trea slutade Öystein Tjomsland med sin Sjö Odin (e. Moe Odin).
 
Det var Jomar Blekkans sjunde Derbyseger och det var en nöjd tränare som gick in i vinnarcirkeln.
– Hästen är efter Järvsöfaks och kämpar hela vägen in. Det var lite kritiskt i sista sväng då hästen framför galopperade, men min löste det på bra sätt. Järvsörappen är väldigt speedig och även om Smedheim Solan kämpade tappert så var vi bäst i dag. Det är väldigt häftigt och stort för mig. Jag satsar mycket och det är skönt när det går vägen, sade Blekkan efteråt.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.