Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kvarka hos Salmela?

Foto: ANNA PERSSON
Petri Salmela. Foto: ANNA PERSSON

Ett nyförvärv från Bergsåker har isolerats hos Stall Petri Salmela.
– De kan ännu inte utesluta kvarka, men stoet har redan börjat repa sig, säger Bodentränaren.

Publicerad:

Det var igår som stallet slog larm till veterinär som i sin tur kontaktade ST:s chefsveterinär Göran Åkerström. Den nya hästen kom från Bergsåker, vilka för bara några veckor sedan flaggade för misstänkt kvarka, och efter 1,5 vecka i Salmelas regi insjuknade hästen.
– Hon var snuvig och febrig. Det känns som att hästen hade med sig lite av den skiten som härjade på Bergsåker, säger Petri till Travronden och fortsätter:
– Vi har fem stall på gården så vi kunde snabbt isolera den sjuka hästen och larma veterinär. Vi ska så klart invänta resultaten från provtagningarna som kommer om två-tre dagar, men det verkar inte som att det handlar om kvarka.

Har du haft problem med kvarka tidigare?
– Nej, men det har varit en mild vinter och då ökar antalet bakterier och också risken för den här typen av infektion. Jag har istället haft A2-virus i stallet två gånger och när det slår till går det snabbt kan lova.

Det är ingen fara för helgens starthästar i Umeå och Skellefteå då?
– Det verkar inte så. Tempen på det sjuka stoet har redan gått ner till 38,4 och de andra hästarna känns pigga och ligger lågt i puls i jobben.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.