Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kvarka på Bergsåker

Foto: MARTIN LANGELS/ALN
De som ska tävla i Bergsåkers lunchtrav idag kommer till en bana där det finns en häst som står sjuk i kvarka. Foto: MARTIN LANGELS/ALN

Allt tyder på att det är kvarka som en häst på Bergsåkers stallbacke har insjuknat i. Men dagens lunchtrav på Bergsåker ska köras som planerat ändå.

Publicerad:

Igår rapporterades från Svensk Travsports smittskyddsgrupp att det misstänktes kvarka på Bergsåkers stallbacke. En häst som blivit sjuk i hög feber, hosta och med en böld vid halsen (karakteristiska kvarkasymptom)  hade isolerats och prover tagits.

På Bergsåkers hemsida bergsaker.com konstaterades igår kväll att den kliniska diagnosen är kvarka.

Hästen är i Henrik Svenssons träning och stod alltså uppstallad i Svenssons stall inne på travbanan. Nu har den sjuka hästen skiljts från de andra och står i ett eget stall på banan. Samtidigt är det stall där hästen stått uppstallad också isolerat. 

Så här säger Bergsåkers banveterinär Antti Rautalinko på Bergsåkers hemsida:

- Den insjuknade hästen är flyttad och isolerad i eget stall och skall så vara utan chans att komma i kontakt med andra hästar. De övriga hästarna som befann sig i samma stall är också isolerade men kvar i just det stallet, de är friska men får naturligtvis inte heller komma i kontakt med andra hästar. Inga av dem är starthästar och de handhas enligt tydligt fastställda restriktioner. Båda dessa stallar är stängda och berörd personal vidtar alla tänkbara säkerhetsåtgärder. Det viktigaste såna här gånger är att alla respekterar de restriktioner som utfärdas och att inga obehöriga går in i de aktuella stallarna, 

Kvarka sprids inte via luftburen smitta utan endast vid direkt beröring/kontakt. Det är en bakteriell sjukdom (streptokocker).

På SVA.se står följande gällande smittspridning:

”Kvarkabakterien förekommer i nässekret, svalg och bölder hos smittade hästar. Gemensamma vattenhoar i hagar kan ofta vara ordentligt kontaminerade. Smitta kan även ske via travselar, sadlar, träns och människor om bakterier finns på kläder eller otvättade händer. ”

Inkubationstiden är tre-fyra dagar och eftersom hästar som varit sjuka kan utsönda kvarkabakterien ännu två-tre veckor efter tillfrisknandet så kan, om det vill sig illa, en kvarkaisolering av ett stall bli rätt långvarig.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.