Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Långsökt med dispens för banspel: "Inte gett upp"

Foto: ATG/Pressbild
Camilla Filipsson, head of media relations. Foto: ATG/Pressbild

På onsdag införs obligatorisk registrering av allt ombudsspel.
Vid årsskiftet gäller samma regler för spel på travbanor.
ATG hoppas fortsatt att få dispens – men så verkar inte bli fallet.
– Vi har inte gett upp, säger Camilla Filipsson, head of media relations.

Publicerad:

Från och med årsskiftet är det lagkrav på att samtliga spel som görs hos ATG ska registreras. ATG väljer att smygstarta den 1 november för att vänja sina kunder.
– Vi har multijackpotten för att skapa en attraktion i samband med det, säger Camilla Filipsson.
Norge vandrade samma väg exakt samma datum i fjol, skillnaden i grannlandet är dock att de inte har krav på registrerade spel i totoluckorna på banorna. Något som kommer att bli fallet i Sverige.
– Från och med 1 november måste spelarna legitimera sig även i de ”nya” ATG-terminalerna på banorna medan de ”gamla” totoluckorna inte påverkas förrän vid årsskiftet.

"Hoppas på dispens"

För närvarande pågår en utbildning för banorna i Hästsportens Hus för att de ska stå rustade inför förändringen. ATG har dock inte gett upp om dispens på banorna eller ytterligare tid för att ställa om.
– Det pågår en dialog med Lotteriinspektionen där vi önskar dispens med legitimeringskravet på banorna efter årsskiftet.
De uppgifter som florerar är i riktningen att LI inte möter er där – det vill säga att det blir registreringskrav även i totoluckorna från och med 1 januari.
– Vi för som sagt samtal med Lotteriinspektionen om att lösa det så vi får möjlighet till undantag från lagstiftningen när det gäller banspelet. Inställningen från Lotteriinspektionen hittills är att inga undantag ska ges, men vi har inte gett upp och hoppas självklart på att få dispens.

Negativt besked från LI

Uppgifterna bekräftas av Åse Didriksson på Lotteriinspektionen.
– Vi kan inte ge dispenser såvitt jag har förstått, men det pågår diskussion mellan oss och ATG, säger hon.
Banspelet uppgick under de tre första kvartalen under 2017 till 267 miljoner kronor. Sedan dess har ATG slutat med specifik redovisning av den omsättningskanalen.
– Skälet till det är att ifrån inte speglar verkligheten då den bara rapporterar kontantförsäljning men inte det växande digitala spelet – via dator, surfplatta och mobil – på bana, säger ATG:s informationschef Patrik Brissman.

"Varit en del av kulturen"

För banorna som har endast ett fåtal terminaler som kan ta emot registrerade spel innebär det här en stor omställning.
– Självfallet är det så. Kontantspel via totomater på travbanorna har ju varit en del av kulturen, något som pågått sedan vi började med spel på hästar. Förutsättningarna ändras drastiskt och det vet man är något som inte alltid är så enkelt att göra från en dag till en annan. Det finns inget annat än att försöka göra det bästa av situationen eftersom vi inte har någon valmöjlighet. Men det lär uppstå en del – förståelig – irritation bland besökarna och den riktas knappast mot landets beslutsfattare där och då. Vi måste vara väldigt tydliga och duktiga i vår kommunikation till våra besökare, säger en mångårig travbaneanställd.

Tror inte att tappet blir förödande

Vilket är skälet till att ATG vill ha ytterligare tid på er beträffande totoluckorna?
– För att vi vill göra en mjukare övergång, så att banorna hinner ställa om, säger Camilla.
Norge har tappat omsättning efter att det här infördes, hur lyder er prognos?
– Vi vet att såväl Svenska Spel och Norsk Rikstoto tappade omsättning när det infördes och vi är glada att Svenska Spel har krattat manegen. Överlag förväntar vi oss ett tapp, men vi hoppas att det blir mindre än vad det blev för Norsk Rikstoto och Svenska Spel.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.