Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Länsveterinärer ställer krav på ST om spödrivning

Foto: Martin Langels/ALN
Genrebild. Foto: Martin Langels/ALN

Länsveterinärer från södra Sverige har skickat in en skrivelse till Svensk Travsport om att skärpa reglerna kraftigt för spödrivning. Annars väntar konsekvenser. 
– Om inte sporten ser till att skärpa straffen och ser till så att det inte lönar sig på något sätt att driva hästarna på det här sättet så kommer vi att se fler anmälningar, säger länsveterinär Lars Uhlin till SVT Väst.

Publicerad:

Länsveterinärer från Länstyrelserna i Västra Götaland, Kalmar, Halland, Jönköping, Kronoberg, Skåne och Blekinge har gjort gemensam sak och skickat in en skrivelse till Svensk Travsport. Kärnpunkten är att spödrövning i förlängningen ska upphöra.
– Var någonstans annars i Sverige tillåter du att du sitter och slår ditt djur, med 10-20 rapp? Det finns inte längre, det är gammalmodigt. Det ska bort, säger Lars Uhlin, som är länsveterinär vid Länsstyrelsen i Västra Götaland till SVT Väst. 

Svensk Travsport har de senaste åren skärpt reglerna för spödrivning och reglementet tydliggjordes så sent som den 1 juli, där det annat påvisades att exempelvis drivning med båda händerna samtidigt är otillåtet. Men detta räcker inte för länsveterinärerna - om inte ST skärper reglerna ordentligt väntar konsekvenser. Då kan fler kuskar komma att anmälas till polisen för djurplågeri, som vid fällande dom kan leda till djurförbud. 
– Om inte sporten ser till att skärpa straffen och ser till så att det inte lönar sig på något sätt att driva hästarna på det här sättet så kommer vi att se fler anmälningar, säger Lars Uhlin.

Travronden har sökt ansvariga på ST utan framgång. Till SVT säger generalsekreterare Johan Lindberg: 
– Vi vill naturligtvis stävja det så mycket som möjligt. Vi är det land som ligger längst fram i världen när det gäller de här bitarna och det ska vi fortsätta vara, säger Johan Lindberg. 
–  Vi ser spöet som ett viktigt kommunikationsverktyg och även som en säkerhetsaspekt. Vi har sett i Norge när man har tagit bort körspöet att det inte blir bättre för hästarna. 

2016 delade Svensk Travsport ut bestraffning 1073 gånger för felaktig eller för stor mängd spödrivning. Det vill säga en dryg procent av de 98 593 starterna som gjordes under året. De allvarligaste fallen skickas vidare och anmäls till polisen och Lindberg anser att travsporten redan är mer sträng i sin bedömning än vad svenska djurskyddslagstiftningen kräver.
– Det innebär att vi bestraffar för saker som lagen inte skulle bestraffa för, säger han.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.