Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lantisen drar till storstan

Foto: Matilda Öhrman/TR Bild
Handsome Brad jagar sin första seger på Solvalla i Jubileumspokalen på tisdag. Foto: Matilda Öhrman/TR Bild

Slitvarg lite i skymundan som fyraåring. Som femåring har det smällt till för Handsome Brad. I Jubileumspokalen startar "landsortshästen" från spår ett.
– Han är nog inte riktigt erkänd, men det är inget jag bryr mig om, säger tränaren Ulf Stenströmer.

Publicerad:

Brad de Veluwe-sonen tampades mot toppen som fyraåring och gjorde inte bort sig, men segrarna uteblev i den tuffa konkurrensen. En seger på femton starter är dock mer än vad de flesta hästar skulle mäkta med i den konkurrensen.

I år har det lossnat ordentligt. Hela fem segrar på nio starter med pricken över i:et i Grupp II-löpningen Lyon Grand Prix då han bland annat slog Diamanten, Muscle Hustle och Rajesh Face – på nytt världsrekord.
– Chockad var jag inte över det. Givetvis hade jag inte räknat med att han skulle vinna och springa nytt världsrekord men jag var ganska optimistiskt på förhand, säger Ulf Stenströmer som tränat hingsten under hela karriären.

"Hade varit livsfarlig i Derbyt"

– Nästan alla mina hästar utvecklas över vintrarna. De mår helt enkelt bra av en vinter i sanden och eftersom att han utvecklades ordentligt de tidigare vintrarna så var det inte överraskande att han tagit ett steg till i år. 
– Samtidigt satt han fast med rubbet sparat i derbykval i fjol och så som finalen blev körd tror jag att han hade varit livsfarlig, men kanske var det bra att han inte var med där också…

"Finare än pappa"

Stammen är inte den vanligaste – han är överlägset den bästa avkomman efter finske Brad de Veluwe (e. Andover Hall).
– Brad gillade jag som unghäst, han var ju helt outstanding ett tag och stammen är också tilltalande. När jag joggade av Handsome Brad i somras kom Reijo Liljendahl upp bredvid och sa: ”Han är ganska lik pappa, men finare”…det var lite roligt!

Det har inte bara varit en dans på rosor i år, trots de fina resultaten. I Harper Hanovers gick han på pumpen ordentligt efter ett väldigt tufft förstavarv.
– Då var man spänd på hur han skulle ha sig ur ett sådant lopp, sådant kan ju sätta sig. Planen lades om något och i stället för Oslo två veckor senare blev det Jägersro där vi fick beskedet man vill ha. Att han bara blivit bättre efter Harpers tyder på att han är riktigt bra.

Är han riktigt erkänd?
– Det blir väl aldrig mina hästar…höll jag på att säga. Så nej, det är han nog inte, men det är inget jag bryr mig om.

Varför blir inte dina hästar erkända?
– Hm, det är väl ett känt faktum. ”Landsortshästar” blir sällan det, och det får man väl kalla honom. Ofta är det Solvallahästar som media tycker är roliga att skriva om.

"Visat att han duger"

Hur går det på tisdag?
– Vi har såväl vunnit som tagit stryk av flera av konkurrenterna. Han är väldigt startsnabb och målsättningen är att göra allt som går för att ta emot Pastore Bob och prova i ledningen om han lyckas hålla upp den.

Är det realistiskt att tro på seger?
– Ja, han är ändå världsrekordinnehavare. Han duger, det har han visat.
– Förmodligen kommer vi nog att stänga in honom på något vis med huvudlaget, han har gått med stängt tidigare också och nu ska vi ju göra ett allvarligt försök att hålla upp ledningen. 

Mot Frankrike?

Fortsätter Handsome Brad att utvecklas i den här takten kan det bli franska äventyr på sikt.
– Jag tror att vi hade 35 i segerprocent där nere, så vi kan ju det där, haha. Visst har man förhoppningar om ytterligare ett kliv, men det är skrivet i stjärnorna.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.