Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lärling bröt foten

Foto: HANOLD/ALN
Olyckan igår inträffade på Östersundstravet. Bilden är tagen vid annat tillfälle. Foto: HANOLD/ALN

Olyckan i Östersund då ett ekipage krockade med en traktor fick tråkiga konsekvenser då lärlingen Mats Wedin bröt fotleden på flera ställen och det tvååriga stoet är på kliniken för undersökning.

Publicerad:

Lärlingen Mats Wedin var ute och körde ett tvåårigt sto åt sin arbetsgivare Rikard N Skoglund, när de mötte en traktor som sladdade banan i ena svängen.

– Hästen såg inte traktorn då hon var fokuserad på måldomartornet hon är lite rädd för och började bryta utåt. Samtidigt kom traktorn i det yttersta spåret och för att hästen inte skulle springa ner i diket, styrde Mats ner henne mot ”faran”, men då tog hon inte styrning och sprang in i traktorn istället, berättar Rikard N Skoglund.

Mats drabbades av flera frakturer på fotleden och fick en smäll över revbenen, men bar som tur var säkerhetsväst. Det tvååriga stoet har varit på kliniken under natten för undersökning.

– De har inte hittat några frakturer på henne, men hon kan ha fått en nervskada. Hon får vara kvar där de närmsta dagarna på kliniken och undersökas för att se hur allvarligt det är. Det finns fortfarande viss risk för hennes liv om skadorna är för allvarliga, fortsätter Rikard.

Rikard N Skoglund är kritisk på hur det går till när banorna sladdas när det körs träningsrundor.

– Jag tycker att det är fel att traktorerna sladdar banan i annan körriktning än vad hästarna körs. Kommer traktorerna i samma riktning som hästarna minskar olycksrisken ordentligt. Samtidigt förstår jag att banan blir bättre om banpersonalen sladdar gruset åt olika håll, men då får de göra det i bakvarv när grindarna är stängda och inga hästar är på banan, förklarar Rikard och fortsätter.

– Samtidigt vill jag poängtera att det inte är någon kritik mot banpersonalen på Östersund eller på andra banor, utan de gör bara vad de är tillsagda. Det är mer att jag tycker rutinerna i allmänhet som jag tycker ska ses över hur det går till när banan sladdas så att det är säkert och sådana här olyckor kan undvikas, avslutar Rikard N Skoglund.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.