Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lars-Erik Ullberg är död

Foto: stalltz.se
Lars-Erik Ullberg har gått ur tiden. Han blev 85 år. Foto: stalltz.se

Lars-Erik Ullberg har gått ur tiden, 85 år gammal. Många är honom ett stort tack skyldig. En av Sveriges skickligaste veterinärer, men också en person med stor integritet, nyfikenhet och som fungerade som "reservpappa" för många personer inom travsporten.

Publicerad:

I Stig H Johanssons liv betydde Lars-Erik mycket och detta redan från tidiga år. Stig H kom i kontakt med Lars-Erik när han etablerade sig som travtränare på Mälsåker. Där arbetade Ullberg som stuteriveterinär.

– Det föll sig naturligt att han också blev mina hästars livsmedikus. Men Ullberg har för mig kommit att spela många fler roller än enbart veterinärens. Jag aktar mig normalt noga för att rangordna människor, men för min yrkeskarriär har ingen utomstående haft en tillnärmelsevis lika stor betydelse, skriver Stig H Johansson i boken "Mitt Spår" och fortsätter:

– Det är faktiskt ingen överdrift att påstå, att Lars-Erik Ullberg blev den fadersgestalt jag mer eller mindre omedvetet hade saknat sedan min morfar gick bort.

När Stig H Johansson lämnade Mälsåker och köpte Stora Alby, var det Lars-Erik som "puffade" Stig H i rätt riktning. Så länge Lars-Erik var fit for fight var han en viktig kugge i Stig H Johanssons stora rörelse.

Själv var Lars-Erik född i Jämtland och hela hans liv cirkulerade runt hästar. Hans far P.O. Ullberg spelade en viktig roll på Wången. Under hans flagg upplevde Wången en dynamisk utveckling, vilket står att läsa om i boken "Wången 1903-2003". Där var P.O. förvaltare i 35 år, fram till sin pensionering 1960.

Lars-Erik Ullberg var en hästkarl av rätt virke och hans intresse för både tävling och uppfödning av travare var också stort. Han födde upp flera duktiga travare och hans allra främsta var stoet Vamp (e. Bright Fellow), 1.13,0ak/2.386.750 kr. En annan var Tapto (e. Smasher), 1.14,9m/938.500 kr.

Lars-Erik Ullberg kommer att vara saknad av många inom travsporten, men hans minne kommer leva kvar länge.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.