Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Laskari övertygade igen

Tre starter för Timo Nurmos har slutat med tre segrar. Laskari var omutlig från ledningen i Klass I-finalen.

Publicerad:
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Laskari och Jorma Kontio vann Klass I-finalen i övertygande stil. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Den femårige hingsten Laskari (e. Tschagga) har fått en drömstart hos sin nya tränare Timo Nurmos. Hästen har startat tre gånger och har tagit tre segrar. Under lördagen var han ute i Klass I-finalen på Solvalla där Jorma Kontio tog en lugn start för att sedan avancera framåt mot ledningen.

En position man nådde efter drygt ett halvvarv. Laskari öppnade sedan varvet på 1.14,2 och kom slutligen i mål helt ohotad på 1.12,4a/2140 meter.
– Han var jättefin idag. Vi tog det lugnt en bit från start och körde sedan framåt. I ledningen var han väldigt lugn och pullade ingenting. Varvet från mål hade jag en riktigt bra känsla. Hästen har riktigt hög kapacitet, säger Jorma Kontio.

Heroisk insats av Emile Zola Sisu

En av lördagens mest svettiga prestationer stod Timo Nurmos Emile Zola Sisu (e. Ready Cash) för. Jorma Kontios uppsittning stack till ledningen direkt och tävlade sedan mest mot sig själv. Den fyraårige hingsten ryckte åt sig ett par längders ledning tidigt och öppnade första varvet på snabba 1.10,6. Första 1500 meterna gick efter snabba 1.10,4 och på något stumma ben kom man sedan hem på det nya rekordet 1.12,2a/2140 meter.
– Hästen är lite het och en normal häst hade kanske inte kommit i mål i det här tempot. 400 meterna tänkte jag att jag får köra vad som går och det var starkt av honom att vinna. Över upploppet försökte vi hålla farten så gott det gick. Han har växt mycket och jag tror att han kommer att vara ännu bättre nästa år, säger Jorma Kontio.

Emile Zola Sisu tog här sin sjunde seger i sin nionde start.

Mr Golden Quick till miljonen

Från tredje invändigt fick Mr Golden Quick (e. Make It Happen) luckan genom sista sväng avslutade den femårige valacken till en säker seger tillsammans med Mika Forss. Mr Golden Quick blev i och med segern miljonär. Hästen har vunnit totalt nio segrar i år och genom karriären tagit tolv segrar på 23 starter. Mika Haapakangas tränar Mr Golden Quick som kom i mål på 1.12,0a/2140 meter.
– Vi hade ett bra spår, men han är lite osäker från start. Hästen var lite seg under vägen, men när luckan kom stod han för en bra avslutning. Det är alltid speciellt att vinna finaler, säger Mika Forss.

Svenskt rekord av Vischio Holz

Vischio Holz (e. Equinox Bi) vann årets upplaga av stayerlöpningen Walter Lundbergs Memorial. Magnus Dahléns häst, som startade med 20 meters tillägg, kördes till ledningen av Carl Johan Jepson och höll sedan undan på tiden 1.14,5/3.160 meter – nytt svenskt rekord för utländska fyraåriga hingstar och valacker.
– Det är inte optimalt att lägga en speed mitt i loppet över 3.000 meter. Det brukar inte gå, men efter det fick jag köra lugnt fram till slutrundan. Då ökade vi farten och han var bara bäst helt enkelt, sade Carl Johan Jepson.

Fjärde raka V75-segern för Antonio Tabac

Framgångssagan fortsätter för Antonio Tabac (e. Crazed) och Oskar Kylin Blom. Från mestadels andra ytter bjöd han och ledande Erik Sting på en härlig upploppsduell där Antonio Tabac till sist satte nosen först.

Antonio Tabac noterades därmed för sin fjärde raka V75-seger när han kom i mål på 1.11,1a/2140 meter. Förstapriset 300.000 kronor gör att Antonio Tabac nu passerat två miljoner kronor intjänat.
– Jag är ganska tom. Det är verkligen en saga det här. Han var jäkligt laddad i värmningen, men sedan var han ganska loj i loppet. Erik Sting var sjukt bra, men min häst ger sig aldrig, säger Oskar Kylin Blom.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.