Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lever sin dröm: "Långt över mina förväntningar"

Foto: Ingemar Sterner
Gunnar Gabrielsson bygger nytt stall hemma på gården i Västnor, Oviken. Foto: Ingemar Sterner

Många jämtar lever sin dröm i dessa dagar och en av dem är 73-årige Gunnar Gabrielsson från Västnor i Oviken. När Martin Luther King 1963 fällde de berömda orden ”I have a dream” var det en vision om framtiden och när Gunnar 50 år senare gick ”all in” och satsade på Ulvsås Zico i aveln var det en också en dröm om framtiden.

Publicerad:

– Jag tyckte han var så bra att han skulle få chansen, säger Gunnar och minns att hans 1.27,7 som treåring var tiondelen under svenska rekordet men som tvåa. Jag tog chansen och visade upp honom och när han blev godkänd så återstod problemet att skaffa några ston så att jag kunde få fram några framgångsrika avkommor. Ulvås Heidi köptes för 4.000 kr och jag fick sen låna Pålvi (mor till Lome Lykt) och Ulvsås Moa.

Märrarna blev alla dräktiga och det skulle visa sig att Gunnars högriskprojekt som måste få en lyckad start blev bättre än han någonsin kunde drömma om.

Tjänat över 300.000 kronor

Alla har startat och treåringarna Zitor (u. Pålvi) , Zicolina (u. Ulvsås Heidi) och Ulvsås Zicolin (u. Ulvsås Moa) har tagit fyra segrar och tjänat över 300.000 kr tillsammans under debutsäsongen. Zicolina var tvåa i kvalet till Norskt Travkriteriums sto-avdelning och i fredags så skrällde Zitor med Atle Solhus mot megafavoriten Tekno Eld när han var snabbast av alla i kvalet till Biris Uppfödningslopp.

– Jag kollade lite med brorsa min som bor i Oslo inför resan och där var Zitor rankad sist i tidningarna men jag sa åt honom att sist blir han inte…Visst hade jag förhoppningar när fölen föddes 2014 men det som hänt är långt över mina förväntningar, säger Gunnar som med spänd förväntan ser fram mot finalerna i Biris Uppfödningslopp lördagen den 4 november.

Zitor tävlar i den öppna klassen med 400.000 kr till vinnaren och Zicolina som inte behövde kvala startar i sto-avdelningen där 200.000 kr väntar vinnaren.

Nästan osannolikt att två av Gunnars tre treåringar är i finalen till storloppet i Norge.

Tekno Eld i finalfältet

Trots att Jan-Olov Perssons Tekno Eld galopperade och diskades i kvalet så återfinns han i finalfältet.

– Det beror på att reglerna i loppet är skrivna så att sex hästar går vidare från varje försök och då spelar det inga roll om den sjätte hästen varit diskad, säger sportchefen Romund Östbu på Biri.

Samma sak hände i somras i Princesse Märtha Louises Pokallöp på Biri där Amazing Dream gick till finalen trots en diskning i kvalet.

– Vi får hoppas att vi får med oss någonting hem från Norge, säger Gunnar när han laddar inför sjutimmarsturen till travbanan vid Mjösa.

Stort intresse för Ulvsås Zico

Succén för Gunnars treåringar har också satt sina spår i betäckningsrullorna.

– Framgångarna har gjort Ulvsås Zico intressant i aveln och han har haft 41 ston i år och det har även ringt spekulanter som vill köpa Zitor och Zickolina men dessa är inte till salu, säger Gunnar.

Själv har han sju avkommor efter honom och totalt elva hästar för dagen men nästa år kommer två till och då räcker inte det nybyggda stallet hemma gården till. Ett miljonbygge som är i slutfasen och rymmer tolv boxar och en mängd faciliteter.

– Jag måste börja sälja av lite hästar men först ska vi flytta från Ovalla och hem på gården och förhoppningsvis så blir det inflyttning före nyår, säger Gunnar som fortsätter att leva sin dröm.

INGEMAR STERNER

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.