Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Like Lightning tog hem Speedracet

För drygt två år sedan var hästen nära att dö efter att ha fått svåra lungproblem i samband med en foderförstoppning.
I Travrondens Speedrace kom den stora revanschen när Annelie Almgren-tränade Like Lightning tog hem både försök och final tillsammans med Anna-Karin Rundqvist.

Publicerad:
Foto: Micke Gustafsson
Tränaren Annelie Almgren och kusken Anna-Karin Rundqvist med Like Lightning och Travrondens prisutdelare Rickard Hansson. Foto: Micke Gustafsson

Det var efter en V75-start på Mantorp i början av oktober 2014 som det blev akut läge för kretsen kring numera åttaårige Like Lightning. 
– Han åt hö och fick foderförstoppning på vägen hem. Det hela spred sig till lungorna och det gick inte att få bort med penicillin. Så ett par dagar senare transporterades hästen akut till djursjukhuset och var nära att lämna oss för gott, berättar Anna-Karin, som hade kört Like Lightning i samtliga 60 starter före söndagens Speedrace på Solvalla.
Både hästens pappa Calvin Capar och morfar Ganymede deltog i Elitloppet. Den förstnämnde segrade bland annat också i Fyraåringseliten och var en riktigt startkatapult. Samma egenskap har Like Lightning, som var med i Speedrace även förra året, men då slutade det hela med galopp redan i försöket över distansen 140 meter.
– Han har tidigare varit lite besvärlig i början bakom bilen och det blev fel förra året, då vi var borta direkt. I försöket i år blev det väldigt enkelt och det kändes bra hela vägen i ledningen, berättade Anna-Karin.
Det var Åke Svanstedt och Digital Photo som var närmast efter i försöket. Segertiden där var 1.07,6a, den långsammaste av de tre försöken. Klöver All Over segrade för Rebecca Dahlén från täten på 1.05,7 och motsvarande tid för tredje försöksvinnaren Howthehaloareyou med Torbjörn Jansson skrevs till 1.06,1. Det ekipaget har vunnit Speedrace flera gånger tidigare när det handlat om 140 meter.
– Med den distansen även i dag hade vi nog tagit hem det hela igen. Men nu avgjorde startspåren finalen. Om vi istället hade dragit det innersta spåret hade vi spetsat och vunnit, sade Torbjörn.
Det var lite kris för Anna-Karin och Like Lightning in i finalloppets enda sväng.
– Han skiftade till lite, men jag var helt fokuserad på att hålla ut Klöver All Over. När vi väl lyckades med detta och undvek galoppen kändes det jättebra över upploppet. Det var en fantastisk känsla bara att få defilera inför den här publiken.
Nu fick hon även vinna två lopp på bara några minuter. Och tränaren Annelie Almgren från Danderyd stod förstås bara och njöt.
– Det känns otroligt att få uppleva det här. Jag har haft hand om Like Lightning sedan han föddes och han är min bästa vän.
Segertiden i finalen stannade vid 1.08,2a och tvåa slutade alltså Howthehaloareyou och trea Klöver All Over. Förstapriset var 50.000 kronor.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.