Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lindberg i Almedalen: ”En bra dynamik”

Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD
Johan Lindberg var nöjd med paneldebatten i Almedalen. Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD

Under seminariet med rubriken ”30.000 jobb på spel” representerades Svensk Travsport i dag i Almedalen av Johan Lindberg.
– Det var uppfriskande och en bra dynamik, sammanfattade Johan.

Publicerad:

Under cirka en timmes paneldebatt samlades olika aktörer från spelmarknaden, politiker och även en journalist för att fördjupa sig i den licensmarknad för spel som införs i landet från och med den 1 januari 2019. En av de viktigaste bitarna som Johan Lindberg propagerade för var en marknadsavgift till Svensk Travsport. ST tycker att samtliga bolag som från och med årsskiftet bedriver spel på travhästar ska betala en sådan för att finansieringen av travsporten i landet ska kunna säkerställas.
– Marknadsavgiften är det bästa för hela travsporten. Det tycker vi på ST och inom hästnäringen medan Svenska Spel (Fredrik Wastenson) och Kindred Group (Unibet, Anders Ström) inte är på samma linje. De vill att det här istället helt ska skötas helt på kommersiell nivå. Samtidigt poängterar bolagen att de vill bjuda på en bra travspelsprodukt till kunderna och därför är intresserade av att betala för bildrättigheter och sportinformation, berättar Johan Lindberg.

Den sistnämnde är för dagen mest frustrerad över den utredningstid, för bland annat villkoren för spel på hästar, som är beräknad till oktober 2020.
– Det här innebär i sin tur att det på grund av lagråd, remisser och den övriga beslutsprocessen kan ta ända fram till 2022 innan vi vet alla spelregler. Det är dubbelt så lång tid som hela spelutredningen tog att sammanställa. Utredningstiden är vansinnigt lång.
 
Var enigheten kring detta stor bland de olika aktörerna i dag?
– Per Lodenius (riksdagsledamot, Centern) var inne på samma linje medan däremot Gunilla Carlsson (riksdagsledamot, Socialdemokraterna) inte helt oväntat tyckte det var bra att utreda det hela ordentligt, utan att hon dock kom med några vilda protester. Svenska Spel och Kindred Group (Unibet, Anders Ström) tyckte inte heller att den långa utredningstiden kändes rimlig.

Skulle den kunna gå att göras på kortare tid då?
– Ja, absolut. Utredningen är sjukt bred och hade istället kunna delas in i tre olika delar. Då hade det gått snabbare att komma fram till ett beslut om travsportens finansiering. Jag har full förståelse för att frågan om ägandet i Svenska Spel är väldigt komplex och behöver lång utredningstid, men detta har som sagt kunnat göras separat.

Johan är orolig över att det på grund av den långa utredningstiden kan bli ett vakuum under flera år vad gäller spel på hästar i Sverige.
– När ingen vet förutsättningarna så blir det svårt att investera, det är inte så konstigt. Det kan medföra att spel på hästar tappar i intresse under utredningstiden och det är i sin tur dåligt för travsporten.

”Uppfriskande och en bra dynamik”. Så vill Johan Lindberg ändå sammanställa dagens seminarium.
– Det är lätt att det bli en negativ touch på sådana här sammankomster, men man måste också komma ihåg att det även finns en hel del bra i den nya spellagstiftningen som riksdagen beslutat om. Det lyfte också Gunilla Carlsson fram i sammanhanget. Det var också roligt att se att vår debatt intresserade så pass många.

Johan hörde förstås på ordentligt när Svenska Spel berättade om sin kommande travsatsning.
– Fredrik Wastenson var tydlig med att de efter nyår ska in på travspelsmarknaden. Det blir både poolspel och fasta odds från deras sida. Några mer detaljer än så ville han emellertid inte gå in på.

Anders Ström tyckte att det i dagsläget är för dyrt att spela på hästar i Sverige. Detta är något som Johan Lindberg själv är tudelad kring.
– Om man betänker att V75-spelet innefattar sju lopp så hamnar återbetalningsprocenten på 94 procent per lopp (65 procents återbetalning totalt). Däremot försvinner 20 procent på vinnarspel rakt av. Jag tror personligen att V75 och V86 ligger rätt medan man kanske behöver titta på de andra spelformerna som ATG just nu har. Det här är också en fråga om vilken kompassriktning man väljer. Öka utbetalningsprocenten till spelarna för att vinna långsiktiga fördelar/marknadsandelar eller att välja en mer kortsiktig väg, där avkastningen blir bättre. Det här är en balansgång.

Rubriken var ”30.000 jobb på spel”. Hur mycket kom ni in på detta i dagens debatt?
– Det här är väldigt viktigt att lyfta fram. Just att hålla sporten levande över hela landet har varit en framgångsformel för att bli världsledande inom hästkulturen. ATG-modellen har genom åren skapat en viktig och fungerande struktur, men nu väntar stora förändringar. Det är viktigt att politikerna inte lämnar oss i sticket nu, utan engagerar sig minst lika mycket på den nya spelplanen, avslutar Johan Lindberg.

Redan i morgon  är Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) med i ett seminarium i Almedalen om hästens samhällsnytta. Nya siffror visar att omsättningen runt alla Sveriges hästar idag uppgår till 31 miljarder kronor årligen.

Deltagare i dagens seminarium ”30.000 jobb på spel”:

Stefan Johanson, Hästnäringens Nationella Stiftelse
Johan Lindberg, Svensk Travsport
Fredrik Wastenson, Svenska Spel
Anders Ström, Kindred Group (Unibet)
Gunilla Carlsson, riksdagsledamot, S
Per Lodenius, riksdagsledamot, C
Dan Persson, skribent, Idrottens Affärer
Åsa Julin, moderator

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.