Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lindberg: "Litar på att bedömningen är korrekt"

Foto: Thomas Blomqvist/Kanal 75
Johan Lindberg är generalsekreterare på Svensk Travsport. Foto: Thomas Blomqvist/Kanal 75

Inför 2017 införde Svensk Travsport Code of Conduct för att göra klimatet inom den svenska travsporten bättre. ​Nyligen aktualiserades den igen i samband med sms-hot från en proffstränare till en amatörtränare.

Publicerad:

I förra veckan rapporterade sajten Trottosport.se att en "känd V75-kusk" hotat en amatörtränare via SMS. Ett par dagar senare valde ​proffstränaren ​ Nicklas Westerholm att träda fram i ett öppet brev som publicerades i Travgruppen på Facebook.
​"​ Jag är en stor idiot i vissa situationer... ST har utrett ärendet. Jag har bett om ursäkt. Jag har aldrig på allvar menat att göra verklighet av mina förhastade ord och det trodde jag inte någon annan heller uppfattade där i stridens hetta. Jag har lärt mig den läxan att jag i fortsättningen bör undvika människor som jag inte går ihop med. Nu kommer jag inte lägga mer energi på den här saken. Jag har hästar att träna och lopp att köra ​"​, skrev Nicklas Westerholm ​bland annat​.

Hoten polisanmäldes med utredningen lades ner. ST, i sin tur, tog upp fallet i disciplinnämnden under just Code of Conduct, och efter en ursäkt från Westerholm till amatörtränaren så nöjde sig nämnden med att dela ut en varning.
– Jag litar på att de som satt i disciplinnämnden vid det aktuella fallet har gjort en korrekt bedömning och att Nicklas Westerholm ska få en skarp varning. Ärendet har gåtts igenom väldigt noga och det är det beslutet som nämnden har kommit fram till, säger  Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.
– Det görs en bedömning i varje specifikt fall och vi har ingen knivskarp gräns kring vad vi dömer för och inte utan det tar vi från fall till fall efter utredning.

Enligt Johan Lindberg kan dock rutinerna för hur Code of Conduct-ärenden behandlas komma att ändras i framtiden.
– Vi håller på att titta över modellen och det är inte givet att det hamnar under disciplinnämnden som det gör idag. I min värld ser jag framför mig ett särskilt råd med representation från flera delar av sporten som bara behandlar Code of Conduct-ärenden, medan disciplinnämnden tittar på det som händer på banorna, säger han.

Code of Conduct är som sagt nytt för i år, tycker du att det har fungerat enligt plan?
– ​Det finns självklart saker att jobba med men a​tt vi har det i travsporten är för mig en självklarhet. Mycket handlar om sunt förnuft och det är till för att både hästar och människor i travet ska behandlas väl.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.