Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lindberg polisanmäler bloggare: "Vidrigt"

Foto: Thomas Blomqvist/Kanal 75
Johan Lindberg. Foto: Thomas Blomqvist/Kanal 75

Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg har polisanmält trav- och spelbloggaren Jan ”Hatten” Helander för förtal.
Anledningen är att Lindberg, i en bild publicerad av Helander, klippts in i ett nazistiskt sammanhang.
– Det här passerar alla gränser, säger Lindberg.
– Blir det en rättssak ser jag fram emot det med stor glädje, säger Helander.

Publicerad:

I ett inlägg på gamblersvardag.se den 4 mars i år riktar opinionsbildaren Jan Helander skarp kritik mot Johan Lindberg och hans styrning av svensk travsport. I samband med texten har ett fotomontage gjort där Lindbergs ansikte klippts in i en bild på nazisten Joseph Goebbels – propagandaministern som blev Tysklands rikskansler under ett dygn efter Adolf Hitlers död.

Uppgifter till Travronden under torsdagen gjorde gällande att Johan Lindberg polisanmält tilltaget.
– Ja, det stämmer, säger han.

"Fullständigt vidrigt"

Vad föranleder polisanmälan?
– Någonstans finns det en gräns för mig också. När mitt ansikte klipps in och används i en nazistuniform så har den passerats ganska rejält. Nazism är så långt ifrån något jag står för och jag vill inte att min dotter, när hon blir gammal nog att börja googla, får upp bilder där jag syns i ett sammanhang som är fullständigt vidrigt.

– Dessutom, saker som ligger på internet försvinner inte bara hur som helst och om jag någon gång skulle söka ett annat jobb är det inte särskilt trevligt om en arbetsgivare får upp en sådan bild på mig.

"Kritik tål jag, men..."

Lindberg tror att vissa kommer att ifrågasätta hans agerande.
– Ja, men jag tycker nog att om man varit generalsekreterare på Svensk Travsport i fyra år så finns det nog saker som tyder på att man är ganska hårdhudad. Kritik tål jag, men det här passerar alla gränser. Det är viktigt att poängtera att det är bilden som är anmäld, inte några åsikter.

"Naturligtvis en allvarlig kränkning"

Linda Landén är advokat på Frank Advokatbyrå vilken är ombud för Svensk Travsport. I ett skriftligt svar skriver hon:

”Genom bilden framställs Johan Lindberg som nazist. Det innebär naturligtvis en allvarlig kränkning och den som postat bilden kan mycket väl ha gjort sig skyldig till förtal. Johan Lindberg har därför valt att göra en polisanmälan.

Vidare har den som driver en sådan här hemsida ett ansvar för det som publiceras på sidan. Vi har därför varit i kontakt med innehavaren av den aktuella hemsidan som nu har tagit bort bilden.”

"Har inte framställt honom som nazist"

Jan ”Hatten” Helander kände inte till polisanmälan men däremot att det funnits missnöje hos Lindberg gällande bilden. Han anser sig dock ha fog för bilden, som numera är avpublicerad.
– Eftersom att jag har publicerat den så finns det en orsak.

Är det rimligt att framställa en person, oavsett vad man tycker om vederbörandes arbete, som nazist?
– Jag har inte framställt honom som nazist. Jag har framställt honom som att han har en agenda som inte stämmer överens med svensk travsports agenda.

Ser fram emot eventuell rättslig prövning

Är det inte att dra det lite för långt?
– Det vet jag inte, det får andra avgöra. Bilden är borttagen eftersom jag blev kontaktad av jurister och de tyckte att den var olämplig.
Hur ser på det här om det blir en rättssak?
– Ja, då kan vi väl börja tröska igenom alla ST:s och ATG:s affärer och vad han har sagt och inte sagt och orsakerna till varför jag gjort det. Det ser jag fram emot med stor glädje. 

Straffet för förtalsbrott av normalgraden är böter.

FAKTA

Goebbels

Joseph Goebbels var en nationalsocialistisk politiker som var propagandaminister. 1938 iscensatte han Kristallnatten. Den aktionen är starkt förknippad med startpunkten av Förintelsen. Sedan Adolf Hitler tagit sitt liv blev Goebbels rikskansler under ett dygn innan han tog sitt eget liv.

Källa: Wikipedia.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.