Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lindberg svarar på kritiken: "Hon har rätt"

Foto: MARIA HOLMÉN
Johan Lindberg. Foto: MARIA HOLMÉN

– Vi behöver förändra maktstrukturerna inom travsporten mer än vad vi har gjort.
Så säger Svensk Travsports generalsekreterare, Johan Lindberg, efter att ha fått ta del av den kritik och de historier som Margareta Bendroth berättat om.

Publicerad:

Margareta Bendroth, 65, berättar i dag om maktstrukturer och trakasserier inom travsportens maktkorridorer. Hon anser inte att klimatet är bättre där – än någon annanstans. 
– Vi behöver förändra maktstrukturerna inom travsporten mer än vad vi har gjort. Arvet och historiken är sjukt mansdominerad  – såväl i styrelser, sällskap som på arbetsplatsen Svensk Travsport när det kommer till makten, säger Johan Lindberg som fortsätter:
– Det här är något vi har agerat alltmer i. Inte minst har vi utbildat valberedningar gällande mångfald och jämställdhet. Det mångfald- och jämställdhetsarbetet är något vi kommer att trycka ännu hårdare på. 

Kvinnor kommer att synas mer

Att det är främst män som syns utåt gör honom bekymrad.
– Ett bekymmer som jag ser är att, även om det under min tid blivit 50/50 mellan kvinnor och män i ledningsgruppen vilken jag ansvarar för, så är det mest männen – inte allra minst jag själv – som syns och hörs mest från förbundet. Just det är något jag avser att förändra. 

– Till exempel kommer Lena Engström som är vd för rättighetsbolaget Troperty att synas och höras mycket kring det. Linda Höijer är chef för hästvälfärdsavdelningen, Christina Olsson för avel och Jane Söderström för marknad. Ser jag in i framtiden är det alla områden som kommer att synas allt mer.

Betyder det att en arbetsplats är jämställd på så vis att klimatet är bra tack vare jämn fördelning av män och kvinnor?
– Nej, det är det jag menar. I de mest framträdande rollerna som syns mest så det det mest män, det vill jag förändra. Sedan hoppas jag att Svensk Travsport får en kvinnlig generalsekreterare i framtiden. Det tror jag skulle vara väldigt bra.

LÄS MER: Margareta Bendroth: "Jag fick slå mig loss för att komma därifrån"

"Margareta har rätt"

Margareta menar på att det inte har blivit någon förbättring i maktens korridoren nu jämfört med tidigare.
– Det är svårt för mig att jämföra. Hon har helt rätt i att vi måste öka tempot och trycket i det jobbet. Återigen – hur valberedningar jobbar och hur chefer tillsätts arbetar vi mycket med.
Men hjälper det om valberedningar är välutbildade i frågorna om människor som jobbar på arbetsplatser, eller sitter i styrelser, ser till att upprätthålla föråldrade strukturer?
– Nej, valberedningar kan inte påverka hur det ser ut bland tjänstemän. I ST:s fall är det mitt ansvar.

"Vi har problem i travet"

– Ett av många hemska vittnesmål som kommit fram, säger han om Margaretas vittnesmål där hon berättar om en händelse då hon blev upptryckt mot väggen och fick slita sig loss. 
Här gäller det en, tidigare högt uppsatt person, inom travsporten.
– Jag har ingen kunskap om vem det handlar om men kan konstatera att vi – liksom resten av samhället – har problem i travet med det som #metoo belyser. Den rörelsen kommer att göra bestående förändringar, därför är den väldigt bra. Så länge det utsätts en människa är det en för mycket.

FOTNOT. Ingen av Margaretas iakttagelser eller berättelser rör Johan Lindberg.

Vill du skriva på uppropet inom hästsporten, #visparkarbakut, så kan du göra det här. Initiativtagarna välkomnar både kvinnor och män att skriva under.

FAKTA

#Metoo

Det globala startskottet för #metoo-rörelsen var när skådespelaren Alyssa Milano, den 15 oktober i år, i samband med skandalerna kring filmproducenten Harvey Weinstein uppmanade andra kvinnor att dela med sig av sina upplevelser. #metoo-uttrycket bildades dock drygt tio år tidigare av aktivisten Tarana Burke.

Alyssa Milanos tweet spred sig kraftfullt och inom ett dygn hade inlägg märkta med #metoo genererat tolv miljoner inlägg, kommentarer och reaktioner på Facebook samt en halv miljon tweets. Tio dagar senare hade hashtagen spridits till 85 länder. Sverige är det land där #metoo fått störst genomslag i hela världen, i förhållande till folkmängd.

I samma bransch där #metoo fick sitt genomslag – filmbranschen – kom det första gemensamma uppropet i Sverige: #tystnadtagning där 703 skådespelare skrivit under för att belysa sexuella övergrepp och trakasserier. Uppropet inspirerade andra branscher och nu har omkring 40.000 kvinnor i olika branscher protesterat. 

Källor: Aftonbladet, CBS News, Wikipedia.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.