Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Linderoth kvalade in tre

Foto: JEANNIE KARLSSON/TRAVRONDEN
Evelina Palema ledde första heatet runt om. Foto: JEANNIE KARLSSON/TRAVRONDEN

Idag körs uttagningsloppen till Derbystoet 2015 på Jägersro. Kvalen avgörs i fem försök där de två främsta samt de två högst seedade treorna går till finalen som körs söndagen 6 september med 1.00.000 kronor i förstapris. Texten kommer att uppdateras efter varje kval.

Publicerad:

Uttagningslopp 5
Dagens mest överlägsna vinnare i kvalen kom i det sista uttagningsloppet till Derbystoet. Ola Samuelssons Diamond River skötte sig och då var hon överlägsen i loppet. Från bakspår körde Stefan Söderqvist till på första bortre långsidan och kunde överta ledningen efter 800 meter. In på upploppet försvann hon från de andra konkurrenterna.

– Det vart lite stiltje när jag gav mig iväg och sedan blev hon lite pigg när vi kom till ledningen, men det gick bra, sa Stefan Söderqvist.

Per Linderoth fullbordade en perfekt dag då han kvalade in sin tredje häst till Derbystoet. Han spetsade med Oklahoma Broline och släppte sedan till vinnaren. Över upploppet gick han undan till en säker andraplats. Trea blev Snow Flake Goj från dödens, men trots att hon var seedad så högt som tia räckte det inte till en finalplats.

Segertid: 1.13,6a/2.140 meter.

Uttagningslopp 4
Per Linderoth har en toppkväll på Jägersro och kvalade in sin andra finalist till Derbystoet när Olympia Gold vann det fjärde uttagningsloppet. Olimede-dottern svarade för en stark insats då hon fick gå först i tredjespår sista 700 meterna och ändå kunde koppla grepp på den tidigare obesegrade Nancy America. Flemming Jensens fyraåring svarade för tufft motstånd över upploppet efter en resa utvändigt om ledaren, men fick ge sig den sista biten efter att Olympia Gold bröt ner lite på henne över upploppet.

– Det är väldigt lång resa och många bitar som måste klaffa. Det är nästan mer nervöst inför försöken efter finalen för det är dit man siktar, sa Per Linderoth.

Tredjeplatsen gick till bra spurtade Corinne Af Solnäs, men hennes seedning räcker inte till för att få en plats i finalen.

Segertid: 1.12,9a/2.140 meter.

Uttagningslopp 3
Det blev hemmaseger i det tredje försöket när Christoffer Eriksson vann med Empress Brodda. Hon fick en resa i tredje utvändigt och attackerade 700 kvar och i sista sväng hade hon kopplat greppet på ledarduon och gick undan till lätt seger. Det var den andra Viking Kronos-stoet som kvalade in till finalerna, vilket är en bedrift då han bara har elva stycken svenskfödda ston i kullen och av dem är det bara sju som kommit till start.

– Det var verkligen roligt att hon fungerade. Hon var lugn under loppet och det var nästan första gången någonsin, sa Christoffer Eriksson.

Andraplatsen gick till Peter Untersteiners Emotion Boshoeve från andra utvändigt och tredjeplatsen gick till Robert Berghs Centerline. Hon svarade för en mycket stark upphämtning efter att inte alls varit med från start och hamnat långt ner i fältet. Centerline är seedad sexa och det innebär att Beatinathedevil F. från första heatet inte kommer få någon finalplats.

Segertiden: 1.13,8a/2.140 meter.

Uttagningslopp 2
Det var återigen täthästarna som gjorde upp om finalplatserna. Segern gick till Viking Kronos-dottern Evin Boko, som tränas av Timo Nurmos, som imponerade storligen. Jorma Kontio blev hängande från start och tvekade om han skulle backa eller gå fram i dödens, men efter första sväng körde han fram och landade utvändigt om ledande Donna Lyjam. Dessa två stred upploppet ner, men Evin Boko visade fin inställning och kopplade greppet sista biten.

Tredjeplatsen gick till Olympia Tilly som avslutade bra från fjärde utvändigt till tredjeplatsen. Då hon är seedad sjua ska det vara bra chans för Heikki Pekkalas sto att ta en av de två platserna för de högst seedade treorna.

– Hon fick en tung resa med tredjespår fram till dödens och hon kämpade bra. Det var bästa hästen idag, sa Jorma Kontio.

Segertiden: 1.13,4a/2.140 meter.

Uttagningslopp 1
Det första försöket till Derbystoet blev relativt händelselöst. Erik Adielsson körde till ledningen med Pär Hedbergs Evelina Palema och efter ett halvvarv avancerade Per Linderoth fram med andrahandsfavoriten Maya Gold. De två favoriterna låste loppet framme i täten och varvet gick på 1.15,5. Sedan var det omöjligt att ta något från kön och duon lag beslag på finalplatserna efter att Evelina Palema gick undan till seger den sista biten.

Där bakom spurtade Beatinathedevil F. spurtade fint till tredjeplatsen från tredje invändigt och Eric Martinsson får en lång väntan för att se om det räcker till en finalplats då hon är seedad 22:a.

– Hon har väldigt fin teknik och bra inställning och det kommer man långt på, sa Erik Adielsson.

Segertiden: 1.13,0a/2.140 meter.

Inkvalade
1:or
Evelina Palema – Pär Hedberg
Evin Boko – Jorma Kontio
Empress Brodda – Christoffer Eriksson
Olympia Gold – Per Linderoth
Diamond River – Ola Samuelsson

2:or
Maya Gold – Per Linderoth
Donna Lyjam – Yvonne Sahr-Throgen
Emotion Boshoeve – Peter Untersteiner
Nancy America – Flemming Jensen
Oklahoma Broline – Per Linderoth

Bäst seedade 3:or
Centerline – Robert Bergh
Olympia Tilly – Heikki Pekkala

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.