Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Linderoths V75-vinnare flyttar till Frankrike

Foto: Patrick Sjöö
Foto: Patrick Sjöö

Sjuårige Donners Am lämnar Östersundstravet för att pröva lyckan i Frankrike.
– Det ska bli spännande att se vad han kan göra i Frankrike. Men jag kommer att sakna honom från den sekund som han kliver upp på transporten, säger Per Linderoth.

Publicerad:

Under tisdagsförmiddagen börjar äventyret för Donners Am (e. Infinitif–Mackadamian) som då ska transporteras till Frankrike.
– Det är Martin Djuse och hans sambo Frida Lejonclou som ska sköta om honom. Det finns ingen annan som jag skulle kunna tänka mig att ha hästen hos därnere. De vet vad Donners betyder för mig, säger Per Linderoth.

Att Donners Am ligger Per Linderoth varmt om hjärtat finns det många bevis för. Efter segern i bronsdivisionen på Gävle förra året rann tårarna på Per som hade svårt att prata.
– Att det är så känslosamt med honom beror på ägarkonstellationen och några händelser som har inträffat runt den här hästen. Det kommer upp så många minnen och tankar då jag vinner med honom. Jag minns då jag vann med honom i hans tredje start. Det var 20.000 kronor i förstapris och jag stod där i Bollnäs vinnarcirkel och grät.

15 segrar och 1,2 miljoner kronor på kontot har det blivit så här långt och Per tror att det finns mycket kvar att hämta om sjuåringen fått vara hel och frisk.
– Han gick 12,2 på 2640 meter med autostart förra året. Med sådana tider kan han nog komma upp i två miljoner intjänat utan att behöva förbättra sig.

Donners Am har också visat sig vara en framgångsrik montéhäst. Fem montésegrar har det blivit på sju försök.
– Jag har väl inte riktigt varit någon fan av montélopp, men min sambo Susanne övertalade mig att vi skulle testa. Det tar emot att säga att hon hade väldigt rätt, säger Per och skrattar.

Om allt fungerar som det ska i Frankrike är tanken att det första loppet på fransk mark ska bli i just monté. Linderoth har hittat ett lämpligt montélopp för lärlingar på Vincennes 20 mars.
– Jag tror att det kan vara bättre att tävla där nere nu för honom än under november till februari. Visst är det tuffa hästar nu också, men kanske inte de allra bästa. Men det är så klart ovisst. Man har ju ingen aning om hur han ska trivas eller hur han hävdar sig. Men om jag inte trott att han skulle hävda sig så hade han aldrig åkt. Spännande blir det i alla fall.

Hästen har inte startat på några månader, men var grymt fin i ett snabbjobb på Östersundstravet förra veckan då han sparrade mot Shocking Superman.
– Jag körde 15 i 2000 meter och han kändes väldigt bra. Jag hade inte kört honom i lopp sedan juli så hade nästan glömt bort hur det kändes. Men under snabbjobbet kom jag på varför jag älskar den här hästen så mycket.

Hur länge Frankrike-vistelsen ska pågå vill inte Linderoth svara på.

– Vi har inte bestämt någonting. Ser han inte ut att trivas eller om han inte gör några resultat så åker han hem. Går det bra så tar vi lopp för lopp och sätter inget slutdatum.

Är det ägarna som har bestämt att han ska starta i Frankrike?
– De har aldrig lagt sig i någonting från den dag då jag ropade in hästen på auktion. Jag har fått bestämma precis allt själv och det känns som det är min egen häst. Det är fantastiskt med sådana ägare. Om jag ringer dem på tisdag morgon och säger att jag ångrat mig om Frankrike så kommer de att svara ”okej”.

Så du har inte tittat ut något lopp i Sverige i sommar?
– Det skulle väl i så fall vara att få visa upp honom under dubbeltravet hemma i Östersund.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.