Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lionel klar för Prix d’Amérique

Foto: GERARD FORNI
Lionel hade full kontroll på fältet över upploppet i dagens Tenor de Baune. Foto: GERARD FORNI

Siktet har länge varit Prix d’Amérique för norske Lionel, men han har inte haft tillräckligt med pengar på kontot. Därför hade siktet varit inställt på dagens Prix Tenor de Baune där en direktplats stod på spel tillsammans med 54.000 euro och trots en galopp blev det norskt i mål.

Publicerad:

Det var en svettig uppgift Lionel (e. Look de Star) bjöd på. Från start tog femåringen några galoppsteg och tappade värdefulla meter, men Franck Nivard fick honom snabbt på andra tankar. Sedan kördes han offensivt och kunde komma fram utvändigt ledaren när Daniel Redéns Call Me Keeper (e. Pine Chip) övertog ledningen efter 700 meter.

I ryggen hade Lionel de två värsta motståndarna Akim du Cap Vert (e. First de Retz) och Robert Bi (e. Toss Out) och tempot var inte speciellt högt utan det gick i ett jämnt 1.15,5-tempo. In på upploppet hade Lionel kopplat greppet på ledaren och stjärnorna bakifrån kunde inte hota utan Lionel vann mycket säkert.

Det blev hårdare i striden om andraplatsen, men Akim du Cap Vert kunde håla undan med lite marginal till Robert Bi, medan Call Me Keeper slutade fyra och belönades med 9.600 euro. Segertiden för Lionel blev 1.14,0/2.700 meter, vilket är en av de långsammare i loppets nioåriga historia. De snabbaste tiderna har Raja Mirchi och Qwerty som båda har vunnit på 1.12,8/2.700 meter.

Lionel har haft en enorm utveckling sedan han kom till Fabrice Souloy för ett år sedan. Lionel har hela tiden tillhört de bättre norska femåringarna, men fick ändå stå lite i skuggan bakom Papagayo E. och Viking Va Bene på hemmaplan. Hans största framgångar i Norge kom som fyraåring då han vann HKH Kronprins Haakons Pokallöp före Papagayo E. och femteplatsen i norska Derbyt.

I Frankrike har hästen radat upp segrar sedan i somras. Dagens storloppsseger var den sjunde segern på de senaste åtta starterna. Den största segern tillsammans med dagens vinst i Tenor de Baune kom i september då han vann Prix d’Ete (200.000€) före Elitloppshästen Ustinof du Vivier och just Akim du Cap Vert.

Lionel är efter Look de Star och svenskfödde Aurora Sign. Hon tävlade större delen av sin karriär i Norge hos Cato Antonsen och sprang in 391.746 norska kronor. Lionel blev hennes enda avkomma innan hon dog.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.