Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lönen i förskott? Inte om du är frekvent spelare

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Foto: Maria Holmén/TR Bild

Adam Lewestam, Birkir Veigarsson och Thorir Gudlaugsson vill möjliggöra för svenskar att plocka ut en del av sin lön i förskott.
Det finns dock en begränsning: Pengarna får inte gå till spel.
– Vi erbjuder inte tjänsten till personer som har ett stort antal transaktioner till spelbolag, säger Adam.

Publicerad:

Produkten är inte ny – den existerar i andra länder sedan tidigare. Bolaget Grace vill erbjuda samma tjänst i Sverige som innebär att man, mot en månadskostnad, kan ta ut delar av sin lön i förhand. 
Pengar i förskott, snabba lån och kredit för tankarna till baksidan med spel. Människor som fastnat i ett spelmissbruk har inte sällan ekonomiska problem och att då få ut lönen i förskott låter riskabelt.

– Grace bygger på ny och modern open banking-teknik. Det innebär att vi endast tillåter personer som har en regelbunden verifierbar inkomst samt ej har stort antal transaktioner och belopp från sitt bankkonto till spelande. På så sätt kan man inte frigöra likvida medel till spel, säger en av grundarna, Adam Lewestam.

Har koll på banktransaktioner

• Kan ni på något sätt avråda/stoppa personer från att spela för ”förskottspengarna”?
– De personer vars tidigare banktransaktioner visar på att pengar frekvent gott till spel kommer inte kunna använda just funktionen med att ta ut en del av sin inkomst i förskott.
• Vad är ett stort antal?
– Ser vi att man har en tidigare historik av mycket spelande som påverkar ens disponibla inkomst avsevärt kommer personen inte kunna använda uttagsfunktionen. Ser vi även att man gör ett förskottsuttag som sedan direkt används/härleds för spelande kommer personen begränsas framöver.

• Hur ser ni att pengar gått till spelande? 
– Vi ser detta på användarens transaktionshistorik från bank som kontinuerligt uppdateras till oss. Detta gör att så fort en korttransaktion eller motsvarande med klassificering spel/gambling”. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.