Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lövgren pratar ut

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Joakim Lövgren berättar om sin syn på polisanmälan och banveterinären Anders Bergqvist. Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75

Joakim Lövgren ser med ett större perspektiv på den polisanmälan som gjorts mot honom av Åbys banveterinär Anders Bergqvist.
– Vi skulle ha sagt ifrån långt innan. Nu är det dags att Anders Bergqvist entledigas från sin tjänst!

Publicerad:

Travronden har tidigare i dag redogjort för den otrevliga situation som uppstått på Åby. Detta sedan Åbys banveterinär Anders Bergqvist åter igen lämnat in en polisanmälan mot en aktiv - i det här fallet Jägersrotränaren Joakim Lövgren. Den här gången blev det dock nästan ”mobbstämning” när polisanmälan kommit fram i ljuset. Flera kuskar var nära att bojkotta gårdagens tävlingsdag, men ändrade sig i sista sekunden.
– Alla är oförstående till att jag blev polisanmäld för styrningen bakom Jairo den 16 juni. Även måldomaren Björn Persson, som tagit del av den polisanmälan som gjorts. Anders Bergqvist var själv till stallet och fotograferade Jairo efter loppet och det fanns inga märken på hästen. Så själva polisanmälan är svårförstådd och det är inte lätt att begripa sig på Anders Bergqvists agenda. Det hela känns mera som ett korståg mot svensk travsport än ett angrepp mot mig personligen, säger Joakim Lövgren.

Den sistnämnde poängterar att det finns ett 30-tal travbanor i landet med olika veterinärer, men det är bara en som Svensk Travsport har reagerat mot och försökt att få Jordbruksverket att avsätta - nämligen Anders Bergqvist.
– Det är som att komma till ett helt annat land när man anländer till Åbys stallbacke. Det är svårt att beskriva den olustkänsla som finns bland de som jobbar i stallarna. Jag visste inte att det var så här illa förrän under torsdagen. Sista dygnet har det haglat in berättelser om vad Anders Bergqvist gjort och hur han agerat i en mängd olika situationer. Hästskötare har lämnat banan grinande i hästbussen och hans trakasserier gör mig faktiskt mörkrädd. Min drivning drunknar helt i allt det andra och nu måste det bli ett stopp för hans maktmissbruk.

Svensk Travsport har tidigare försökt att trycka på Jordbruksverket i den här frågan, dock utan resultat. Nu står man inför en möjlig bojkott av Åbytravet.
– Allt går till en viss gräns, så är det nog inom alla yrken. Vem vill lämna arbetsplatsen och sedan vara orolig över att bli polisanmäld för något som man alltid gjort. Jag tror att flera kollegor på Åbys stallbacke i torsdags kände att vem som helst kan bli polisanmäld av Anders Bergqvist och att det var därför man nästan utförde en bojkott redan då.
Joakim ställer sig frågande till varför det inte händer något på Jordbruksverket.
– Hur fungerar det egentligen där? Varför händer inget? Man har diariefört flera skrivelser om Anders Bergqvist som kommit in, men det står helt still. Åby är handfallna och behöver ännu mera hjälp och stöd av ST i den här frågan.

Jägersrotränaren blir förstås illa till mods när han tänker på att han för första gången blivit polisanmäld.
– Jag har ingen aning om vad som kommer att hända nu; det är som sagt första gången. En polisanmälan känns som en väldigt tung sak att få emot sig, som om man vore kriminell eller så. En sak är i alla fall säker och det är att jag aldrig kommer att kunna tävla någon fler gång på Åbytravet så länge Anders Bergqvist finns kvar i sin yrkesroll.
Återstår att se om fler väljer att bojkotta Åby. Nästa tävlingsdag avgörs inte förrän den 28 juli.

Travronden har varit i kontakt med Anders Bergqvist, som inte vill kommentera ärendet.
– Nej, nu får polisen gå vidare med det här.
 

Läs även:

https://www.travronden.se/nyheter/sport/joakim-lovgren-polisanmald-92322

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.