Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lyckat val av Oskar J Andersson

Foto: Micke Gustafsson/Travronden
Urgent Call visade sig vara ett lyckat val. Foto: Micke Gustafsson/Travronden

Oskar J Andersson valde ut en häst åt ett kompisgäng på en ettåringsuktion 2014. Det var Urgent Call.
– Det var väldigt kul att få förtroendet att köpa in en häst åt andra och att det nu blivit en sådan lyckad satsning. Att vinna på V75 är enormt stort för alla inblandade, sade Oskar J Andersson.

Publicerad:

Att gå på unghästauktioner är något Oskar J Andersson gillar. Det har han gjort i flera år tillsammans med sin arbetsgivare Jörgen Westholm. Efter några år var det dags att göra ett eget auktionsköp.
– Min tanke var att jag skulle använda det jag lärt mig av Jörgen Westholm och när jag fick ihop ett gäng som var sugna på att vara med på en häst så var det dags, sade Oskar J Andersson.

På Kriterieauktionen för tre år sedan hade Oskar sett ut några hästar och utifrån budgeten skulle rätt häst köpas in.
– Jag hade gjort en grundlig genomgång inför auktionen med stammar, filmer och framförallt exteriört, vilket vi jobbar mest med hos Jörgen. Jag hade bjudit på ett par hästar före Urgent Call, men som gick betydligt dyrare än vår budget. Sedan stod jag över att buda några stycken före ”Calle” eftersom det var honom vi ville ha.
Oskar berättar att det var flera komponenter hos Urgent Call som han föll för.
– Det är ingen vacker häst när han springer och när man ser honom på tävlingsbanan. Det jag utgick ifrån var hans motorer, vilka både fram och bak är bra hos honom och som gett både snabbhet och styrka. Jag lade ingen vikt vid de exteriöra punkter som inte har med själva löpförmågan att göra som hans huvudhållning till exempel.

Stammen tyckte Oskar också var gångbar då mamman Inkasso hade lämnat en tidig häst i Soonerorlater. Urgent Calls far From Above var en hingst som Oskar hade godkänt på förhand.
– Köper man bara en häst tyckerjag man ska gå på en stam man tror på. Köper man flera hästar kan man ibland chansa och bara gå på exteriör. I Urgent Call tyckte jag vi hade en gångbar stam. Startsnabba hästar är en extrem fördel i dagens travsport och där tror jag Urgent Calls motorer spelar in tillsammans med From Aboves egenskaper. Han var startsnabb och hade löpskalle medan tekniken kommer från moderslinjen.

Urgent Call är valack och det blev han tidigt som tvååring.
– Han hade en roterad testikel, vilket vi visste om när vi köpte honom, men vi hade inget behov att ha en hingst utan en bra tävlingshäst, vilket var det jag såg framför mig när jag såg honom som ettåring.

Fyraårige Urgent Call debuterade förra året i juli och vann två lopp på fem starter under 2016.
– När vi köpte honom var jag tydlig till delägarna med att vi inte har en tidig häst utan att det är en långvarig satsning. Målet var att han skulle vara bra i slutet av fyraåringssäsongen och nu står vi här och har vunnit två rikstotosegrar. Nu kvalade han dessutom in till sin andra V75-final.

Oskar berättar att Urgent Call varit ganska stel och kantig och något man jobbat med hela tiden.
– Han har på det stora hela gått samma typ av jobb hela tiden, men numera rids han emellanåt och går galoppintervaller ibland för att jobba igenom kroppen. Det är skötaren Linda Forsberg som kör och rider honom i de flesta jobben och gör ett enormt jobb med hästen, sade Oskar J Andersson.

Lördagens V75-seger togs från ledningen och med ett fint startspår var taktiken given.
– Jag trodde han skulle bli svårslagen från spets så i den positionen ville jag köra. Jag tycker hästen gjorde ett mycket bra lopp i ryggar i V75-finalerna på Åby som tvåa och tror faktiskt att han går lika bra eller kanske bättre med en sådan resa. Det ska bli spännande framöver. Nu blir det laddning mot V75-finalen på Solvalla om tre veckor, sade Oskar J Andersson.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.