Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Malmqvists Borups-hästar bara bäst?

Foto: LEIF NORBERG/ALN
Borups Powerful. Foto: LEIF NORBERG/ALN

Tomas Malmqvist har vunnit den danska Uppfödningslöpningen två gånger. Men ännu inte den svenska. I år mönstrar han två starka kort, Borups Powerful och Borups Puma.

Publicerad:
Kvalen till Uppfödningslöpningen körs ikväll på Jägersro och i morgon på Solvalla. Ett heat på Jägersro med nio hästar, två på Solvalla med sju och åtta hästar i varje, så det blir alltså fyra hästar från varje heat som går till finalen den 28 november.
 
Tomas Malmqvist väntar alltså fortfarande på sin första seger i Uppfödningslöpningen. Ifjol var hans trio Sucre tvåa, Tunika femma och Seul En Tete sexa bakom vinnande Mister J.P.
 
Borups Powerful (e. Triton Sund - Borups High) har visat fartresurser som gör honom till klar favorit i Jägersros uttagning. Tre segrar på sex starter, endast en förlust felfri, debuten i tvååringspremiären på Axevalla i juli, och näst senast vann Borups Powerful Breeders Crown-lopp på Åby på imponerande 1.13,6a/1.640. Hästen var också med i Breeders Course-finalen Derbyhelgen där han galopperade bort sig. 
 
Senast i Svampen i Örebro blev det också en plump i protokollet, men den kan nog skrivas på orutinens konto.
 
- Han hade då startspåret längst ut och sprang och bröt mot stallutfarten bakom  bilen. Hästen slappnade aldrig av efter det och till slut blev det galopp, säger Tomas Malmqvist.
 
Malmqvist har höga förväntningar på Borups Powerful ikväll:
 
-  Jag blev imponerad av honom vid segern i Göteborg och går han felfritt måste det vara bra chans. Jag hoppas förstås att båda mina ska gå till finalen, men Powerfu är den i dagsläget bättre av mina två hästar i loppet. Han har helt enkelt kommit lite längre än Puma.
 
Då ska man ha i åtanke att Malmqvists andra häst i Uppfödningslöpningskvalet också är en försigkommen pålle. Borups Puma (e. From Above - Borups Julia) började karriären med att vara tvåa från spets i en 1.14-avslutning sista 500 meterna i Axevallas tvååringspremiär Stochampionatshelgen och har sedan fyllt på med två raka segrar. Senast handlade det om Svampen consolation som Borups Puma vann från spets på 1.15,8a/1.609.
 
- Han utvecklas för varje start och kan dessutom öppna bra, säger Tomas Malmqvist.
 
Hemmatränaren har också två hästar med i V64-4, treåringarna Valnes Gary och Falco di Quattro.  
 
- Valnes Gary har tränat fantastiskt bra en längre tid, men löper inte upp till det i allvarets stund. Det är helt klart en bra häst jag väntar på det att ska börja lossna även i lopp för honom. Falco di Quattro har tränat bra, men haft dåligt med startpoäng ochdärför  inte kommit med i så många lopp. Han är missgynnad av voltstart, men går han felfritt räcker det säkert en bra bit. Fast om Valnes Gary löper upp till vad han visar i jobb är han den med bäst möjligheter av mina två i loppet, säger Tomas Malmqvist.
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.