Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Många säger att det är en helt ny bana"

Foto: TR Bild
Henrik Bäckström känner ingen oro inför helgens tävlingar. Foto: TR Bild

Travbanechefen om tidigare kritiken – och hur banan lagts om för att tåla sämre väder.

Publicerad:

I en bankoll gällande Skellefteås travbana som publicerades i Travronden under torsdagen berättar intervjupersonen att banan inte tål regn. Denna intervju gjordes för ett år sedan och sedan dess har banan gjort en omfattande omläggning.

Travbanechef Henrik Bäckström berättar mer:

– Vi gjorde en omfattande analys av banan under 2017 eftersom vi tidigare har haft problem med att den inte tålt nederbörd. Till vår hjälp hade vi Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, på plats för att ta reda på vad vi skulle kunna göra för att komma till rätta med problemen.

– SLU har tagit fram en mekanisk hov och med hjälp av den går det att läsa av ett antal parametrar. Målet var att få bättre fäste och spänst överlag, men framförallt vid nederbörd. Jag vet att bland annat Eskilstuna har tagit hjälp av denna metod och det var intressant att följa när den mekaniska hoven arbetade ute på banan. Det är dessutom alltid skönt att kunna förlita sig mot expertis, säger Henrik.

Vad fick ni fram för svar?

– Det vi kom fram till var att vi behövde lägga på tolv centimeter nytt banmaterial och tillsammans med SLU tog vi fram vilket material vi skulle behöva och hur vi skulle anpassa det till banan. Till exempel var en av nycklarna hur mycket glimmer det skulle innehålla för att kunna tåla nederbörd. 

När påbörjade ni sedan omläggningen?

– I april förra året och sedan tog det ungefär tre veckor att få till det på ett bra sätt. Sedan är det som alltid med omläggningar att det tar tid innan det sätter sig, men banan har bara blivit bättre för varje tävlingsdag som vi har kört. 

Vilken respons har ni fått av de aktiva?

– Väldigt positiv skulle jag säga. Många säger att det är som en helt ny bana och det är absolut inga som helst problem att köra med barfotabalans eftersom det inte sliter någonting på hästarnas hovarna, inte heller när det är nederbörd. 

– Jag för även en aktiv dialog med de aktiva på Skellefteåtravet samt med de aktiva som ofta är här och tävlar just för att säkerställa att de är nöjda, vilket också är den respons som jag får in.

Har det varit någon dag där banan verkligen satts på prov?

– Vi har haft dagar med kraftig nederbörd, men det är inga problem längre vilket är väldigt skönt. Banan hanterar nederbörden och det är som sagt inte heller några problem att köra med barfotabalans. 

– Inför helgen känner jag ingen som helst oro vad gäller vår bana, varken när det kommer till nederbörd eller att kunna köra med önskat hovbeslag.

Vad säger du om er dag nu på lördag?

– Det ska bli jätteroligt verkligen och det var roligt att det blev så många fulla fält. Vad gäller den sportsliga kvaltén är jag klart nöjd med hästarna som kommer hit och det var kul att även Björn Goop som håller till nere i Karlstad valde att anmäla så många.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.