Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Mannen bakom Sånna-hästarna har gått bort

Foto: Magnus Strömsten/ALN
Hästägaren och uppfödaren Cemoni Ohlsson efter en seger med Figaro Sånna. Foto: Magnus Strömsten/ALN

Storhästägaren och uppfödaren Cemoni Ohlsson har gått bort efter en längre tids sjukdom. Han blev 60 år gammal. - Han var en superentreprenör, minns vännen och samarbetspartnern Jan Hellstedt.

Publicerad:

Cemoni Ohlsson från Tranås var en mycket framgångsrik rallyförare och affärsman som visade stor fingertoppskänsla  även inom travsporten. Under 30 års tid engagerade han sig som hästägare och han var uppfödaren till Sånna-hästarna, döpta efter hans lantbruk Sånna Gård utanför Ydre. 

Den första större framgången som hästägare fick Ohlsson med miljonären Lava Brick, först hos Jörgen Axén och senare hos Claes Svensson. I slutet på 90-talet började hans "Happy People Racing" även med uppfödning och där märks bland annat trefaldige miljonären och fjolårets SM-vinnare Ivar Sånna, Kungapokalstvåan Ceasar Sånna och Figaro Sånna. 

Vaggerydstränaren Jan Hellstedt hade ett nära samarbete med Ohlsson och har haft fina resultat med många Sånnahästar, så som den nämnda trion ovan. Han minns Cemoni Ohlsson med värme. 
– Han var en superentreprenör som gjorde mycket för travsporten. Cemoni köpte mycket hästar på auktioner och hade dem hos en rad olika tränare, han hjälpte många runt om i landet med sin satsning och jobbade alltid långsiktigt. 
– I auktioner tvekade han aldrig utan han körde efter sitt resonemang, "starkast vinner". 

Och Cemoni Ohlsson vann mycket under årens lopp, inte minst som uppfödare. 
– Han köpte många avelsston och hade alltid en tanke bakom sin uppfödningar, han ville ha starka och rejäla travare. Det blev väldigt många efter Super Arnie som han gillade mycket och det fick han valuta för, säger Jan Hellstedt. 

Vaggerydstränaren har själv Ohlsson att tacka för mycket och deras historia ihop började med att Hellstedt fick leasa Finess C.D. 
– Jag fick henne i början av 2004 och jag sa att den skulle vinna V75 till hösten, vilket den gjorde. Sedan var karusellen igång och han är orsaken till att jag fått synas på kartan. 

Tillsammans hade de sin största succé med Ivar Sånna, en Super Arnie-avkomma givetvis, som hos Hellstedt var tvåa i Derbyt 2014 på fantastiska tiden 12,3a/2640. 
– Ivar Sånna är väl den bästa hästen som Ohlsson haft. Sedan var vi nära att vinna Stosprintern två år på raken, Viol Hornline vann 2008 och året efter föll Queen of Rock på målfoto, säger Hellstedt som även lyfter fram hästar som Derby Clipper och M.T.Fortune Winner.

Cemoni Ohlsson var också en sponsor till travet och genom sitt badhotell i Tranås hade han ett nära samarbete med Mantorpstravet. Många är de hästägare som vunnit på Mantorp och som sedan fått en helg på Ohlssons badhotell. 

Under de sista åren hade Ohlsson av en allvarlig sjukdom och Happy People Racing sålde under fjolåret sina travare och avelston. Verksamheten är nu avvecklad. Ohlssons  sista gärning var att skänka en miljon till ungdomsidrotten i Tranås i november i fjol. Han avled den 18 december.
– Cemoni var hård i affärer men han hade ett fantastiskt fint hjärta, säger Jan Hellstedt.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.