Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Marcussen: "Som en ren och skär saga"

STOCKHOLM. Fredagen inför försöket till Oaks var det osäkert om hästen skulle kunna starta. Resten är historia. Segern i Svenskt Travoaks 2017 gick till Danmark, Lars Marcussen och Candy la Marc.

Publicerad:
Foto: Maria Holmén
Kretsen kring Candy la Marc. Foto: Maria Holmén

Precis som i Kriteriet blev det ”one man show” i Oaks. 
Lars Marcussen, precis som Timo Nurmos, är den som ligger bakom vinnaren, hela vägen. Han har fött upp Candy la Marc, han äger henne och han tränar dessutom stoet. 
Det är inte utan att det är en saga. Lars Marcussen, amatörtränare på Billund i Danmark, bedriver en mindre uppfödning. Ur den har han fått fram flera bra hästar, men inför söndagen hade ingen satt pricken över i:et. Det gjorde nu Candy la Marc. Scarlet Knight-dottern, med Oiseau (e. Andover Hall) som mor, tog karriärens sjunde seger i nionde starten i självaste Svenskt Travoaks. Någonting som Lars Marcussen hade väldigt svårt att tro så sent som två dagar inför försöket.
– Hästen var inte som bäst i Malmö i början av september och Birger sade till mig att det var någonting som störde henne. Vi gick igenom hästen, bland annat i halsen, men vi hittade ingenting. Då tog jag blodprov och på det visade det sig att hästen hade problem med muskelvärdena. Där och då blev jag lite fundersam, men jag gjorde som så att jag körde henne varje dag och först på fredagen, två dagar innan kvalet, kände jag igen henne igen. Resten... Det är bara som en ren och skär saga, säger Marcussen.
Vinst i försöket följdes upp av seger i finalen. Lilla amatören, med nio hästar på träningslistan, slår unghästspecialister som Roger Walmann, Timo Nurmos, Stig H Johansson och Daniel Redén.
– Det är helt fantastiskt, jag är snudd på mållös. Jag kände i ett jobb inför det här att hon var riktigt på tårna, jag höll knappt att få stopp på henne efter att jag visat henne pisken, men även om det kändes bra så jag kunde inte drömma om att det skulle gå så här. Jag åkte upp till det här loppet med förhoppningen om att få pengar, då hade jag varit nöjd. Nu blev det lite bättre än så, men det kommer ta ett tag för mig att kunna smälta. Min puls är väl fortfarande på 300 slag i minuten, säger dansken en bra stund efter loppets målgång.

"Alltid varit speciell"
Uppfödningen sker i liten skala och hästarna försöker Lars Marcussen sälja. I fallet Candy la Marc var det däremot ingen som ville ge tillräckligt bra betalt.
– Jag vill egentligen bli av med mina uppfödningar, men jag skänker inte bort dem. Då kan jag lika gärna behålla dem och träna på själv. Nu ångrar jag inte mitt beslut för en sekund. Candy la Marc säljer jag aldrig nu, det kan jag säga. Hon har gett mig den segern som jag rankar som högst någonsin, så nu är det jag som ska försöka ge tillbaka till henne, säger Marcussen och utvecklar.
– Nej, men den här hästen har alltid varit speciell, vilket gjort att man fått ett speciellt band till henne. Hon har varit smått bråkig, hon vill ha det på sitt sätt. Det accepterar jag, jag låter det vara på hennes villkor. Med tanke på allting så lägger jag och min sambo ner mycket tid, minst två timmar per dag, för att hästen ska må bra. Det är det minsta vi kan göra, inte minst med tanke på hur hon presterade i dag.

"Värmer väldigt mycket"
I sulkyn satt Erik Adielsson. Att få styra Candy la Marc till seger, värmde toppkusken lite extra.
– Att se glädjen hos kretsen kring hästen, det värmer väldigt mycket. Vi alla vet hur svårt det är att vinna ett lopp av den här digniteten. Jag är imponerad av hästen, det måste jag säga. Hon får lägga en rejäl speed från start, men även till slut. När luckan väl kom bet hon tag rejält alltså, för Örjans häst tycker jag håller jättebra. Det var två riktigt fina hästar som slogs om segern och jag är tacksam att vi var de som gick vinnande ur den striden, berättar Adielsson och utvecklar lite kring det taktiska val han gjorde då han släppte Dibaba till ledningen med dryga varvet från mål.
– Jag visste att Dibaba skulle vara en bra rygg, men jag var i valet och kvalet om jag skulle svara. Samtidigt förstod jag att ryggen var bra och vi hade ändå kört ganska rejält för att ta ledningen. En annan gång kanske beslutet blir fel, men givetvis är jag glad över att det blev korrekt i dag.

Snabb segertid
Segertiden blev 1.12,6a/2140 meter, vilket är den tredje snabbaste tiden i Svenskt Travoaks historia. Endast Darling Mearas och Spoil Me har vunnit på bättre tider.
Om Lars Marcussen kan få fram ytterligare en häst som Candy la Marc står skrivet i stjärnorna, men uppfödningen kommer han fortsätta med.
– Det år Candy la Marc föddes fick vi fyra föl och det är väl en nivå som jag är ganska nöjd med. Det är tufft som liten uppfödare, men samtidigt älskar jag hästar och den här sporten, så det är svårt att dra ner helt. Den här segern visar att det är värt det, alla timmar man lägger ner och allt slit som man utsätter sig för... Det är som bortblåst med den här glädjen. Jag är otroligt lycklig och det lär jag vara ett bra tag framöver, säger dansken.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.