Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Måste se över kommunikationen"

Foto: JEANNIE KARLSSON
Foto: JEANNIE KARLSSON

De senaste veckorna har hästen El Catwalk och kusken Yannick Gingras tävlat i Frankrike respektive USA trots att de ådragit sig avstängningar på svensk mark. Nu kommenterar Svensk Travsports Petter Johansson hur de arbetar för att få bukt med liknande problem fram över.

Publicerad:

El Catwalk ströks ur Lady Snärts lopp under Elitloppslördagen för magsjukdom och dömdes till tio dagars startförbud. Startförbudet gällde fram till den 8 juni men trots det gick hon ut i lopp - och vann - den 6 juni i Frankrike.
– Vi har varit i kontakt med det franska förbundet Le Trot  och UET och det som har skett är en miss i kommunikationen då vi hanterar startförbud på olika sätt. I Sverige så sätter vi en så kallad halvrad på hästar som startar utomlands och följer upp vilket resultat de får, alternativt om de blir strukna så sätter vi startförbud i våra system. Hade det varit en svensk häst hade vi gett ansvaret till tränaren men nu har starten skett i Frankrike och då ligger ansvaret hos dem. Det har varit bristande kommunikation från båda håll och det är något vi ska se över under hösten, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Under Elitloppshelgen blev det även en avstängning för Yannick Gingras. När Pinkman vann Fyraåringseliten ådrog sig kusken 5.000 kronor i böter och avstängning mellan den 12-14 juni men trots det körde Gingras ett flertal lopp på amerikansk mark under den perioden.
– I det ärendet är det lite svårare. De har olika licenser och regelverk i de olika staterna och de amerikanska stakesloppen kan du få köra även om du fått en avstängning. På samma sätt som att du kan få köra vissa stora lopp här. Vänder man på det skulle vi kunna ge Björn Goop dispens att köra i derbyt om han blivit avstängd för snäv körning i Frankrike till exempel, säger Petter Johansson.

Däremot ger inte ST dispens om en kusk är avstängning för en drivningsförseelse.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.