Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Melander Hambo-favorit – efter storseger: "Stolt"

Foto: Jeannie Karlsson/TR BILD
Marcus Melander. Foto: Jeannie Karlsson/TR BILD

Marcus Melander går mot ett starkt år som tränare i USA.
I helgen vann hans tvååring Fourth Dimension storloppet Valley Victory med knappt två miljoner i förstapris – och ses nu som Hambletonian-favorit.
– Jag är väldigt förväntansfull inför nästa säsong, säger Melander.

Publicerad:

2015 startade Marcus Melander upp på allvar som tränare i USA och i helgen kom karriärens hittills största seger. Valley Victory med en samlad prispott om 464.650 dollar är det näst största loppet för tvååriga hästar och hans Fourth Dimension (e. Chapter Seven) kördes till ledningen efter en dryg quarter av Brian Sears. Talangen gick undan med lätthet utan att drivas på 1.10,6/1.609 meter autostart och Brian Sears strödde lovord över såväl Marcus som hästen i vinnarcirkeln. Äger gör Stall Courant AB.

Snabbast i världen

– Det är en väldigt fin häst som egentligen gått bra hela året. Han är snabbaste tvååringen i världen med 1.10,1 och har sprungit fyra banrekord, säger Marcus Melander.
Totalt har det blivit åtta segrar på elva försök och nästan 400.000 dollar insprunget.
– Enda riktiga plumpen var i Breeders’ Crown där han inte fungerade på banan riktigt, i övrigt har han gjort allt rätt.

"Stolt och väldigt tacksam"

Hur känns det med någon dags distans till segern?
– Stort, så klart. Jag är stolt och väldigt tacksam att Anders Ström (Courant) väljer att satsa på mig. Det är viktigt att ha en så stark hästägare och i år har jag fått in flera mycket fina unghästar som han köpt. Samtidigt, i takt med framgångarna, i år jag har fått in nya hästägare vilket också känns bra.

"Förväntansfull är nog rätt ord"

Fourth Dimension var inte stakad till det största tvååringsloppet – Peter Haugton Memorial – men har många anhängare inför det största loppet för treåringar: Hambletonian.
– Han är ”winterbook-favorite” som det heter här borta. 
Är det pressande?
– Nja, pressande vet jag inte. Det är klart, alla vill slå oss – men det är en jämn kull. Man vet inte hur det ser ut nästa år, det kan komma ut treåringar som inte varit startklara i år och så vidare. Förväntansfull är nog rätt ord, jag tycker att Fourth Dimension är en riktigt bra häst, så jag har stora förväntningar på säsongen nästa år.

"Utvecklas hela tiden"

Stall Marcus Melander har en platsprocent på nästan 50 i år och har ökat inkörda pengar med nästan en miljon dollar.
– Hästmaterialet är bättre tack vare att hästägare satsar på mig samtidigt som jag har varit igång i tre år nu och man utvecklas hela tiden. Nu ligger jag på ungefär 40 häst i träning vilket är en lämplig nivå för mig.
Marcus väljer dock gärna att stå vid sidan när det är dags för lopp.
– Hyrkuskarna är så bra här, kör i enorm omfattning och har naturligtvis en annan rutin. Jag kan inte konkurrera med de bästa och tycker det är roligare att välja ut hästar på auktion, köra in dem och träna upp inför lopp.

FAKTA

Prispallen i Valley Victory 2017

1. Fourth Dimension – Brian Sears (Marcus Melander): 1.53,3
2. Wolfgang – Yannick Gingras (Jimmy Takter): 1.53,4
3. Same Different Day – Jimmy Takter (Jimmy Takter): 1.54,0

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.