Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Melander tillbaka igen – med lite nytt fokus

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Micael Melander har plockat ut proffslicensen igen. Foto: Malin Albinsson/TR Bild

I mitten av november lämnade han in A-licensen för att bara knappt två veckor senare drabbas av hjärtinfarkt. Nu drygt tre månader senare är Dannerotränaren Micael Melander åter proffs.
– Jag ska fortsättningsvis fokusera mig mera på träningsstallet och att må bra, säger Melander till Travronden.

Publicerad:

Micael Melander slog igenom tidigt i karriären med bland annat trippla vinster i SM för kallblod (Stellbarr) och en EM-titel som lärling. I oktober 2017 kom Melanders hittills största seger när han tog hem Sto-SM på Åby med Super Ariel. Den 6 juli förra året nådde han sedan drömgränsen 1.000 segrar som den 94:e kusken i ordningen (Lord Sunrise i Lycksele). Med detta nämnt kanske man kan tro att det var en helt bekymmersfri tid för Micael Melander. Sanningen var dock att han även hade brottats med ekonomiska problem och under en period fick byta till lärlingslicens. Efter en omstart som proffstränare på försommaren i fjol andades han ändå optimism, men i mitten av november lämnades A-licensen in igen.
– Det går inte att bara jobba på passion. Det är mycket omkostnader i travbranschen och vi aktiva har inte kunnat ta betalt på det sätt som vi behövt göra. Travsporten har på många sätt länge levt på att folk är passionerade, men jag vet inte riktigt hur länge det kan vara så, sade Melander då till Travronden.

Bara ett par veckor senare drabbades han av en hjärtinfarkt. Micael repade sig snabbt, men var i det läget långt ifrån att ta upp karriären som travtränare igen.
– Jag sade upp Travronden och ville inte se ett enda travlopp. Hästarna gillade jag fortfarande, men det var allt runt omkring som inte fungerade. Jag tror att det här med hjärtinfarkten var tätt kopplat till hur jag hade det just då inom travsporten. Det hela hörde ihop, berättar Melander när Travronden träffar honom under torsdagen i samband med ett par snabbjobb på Bergsåkerstravet.

Han är alltså i allra högsta grad på väg tillbaka igen.
– Redan i mitten av januari började jag känna mig starkare igen och få travsuget tillbaka. Det verkar svårt att bara sluta med den här sporten, helt klart. Men jag visste ändå inte riktigt hur jag skulle göra med själva proffslicensen, men nu är den utplockad igen. Det finns bara två hästar på träningslistan (bland annat Mel Odin) och jag har ännu inte börjat marknadsföra mig utåt igen. Men jag är igång.

Melander betonar att han inte är ensam om att ha haft problem på sistone, utan det kan svänga snabbt i den här branschen. Samtidigt har han också lärt sig mycket, både av de senaste motgångarna och tidigare.
– Det känns tokigt att bara slänga bort ett hantverk som man lärt upp sig inom under 25 års tid. Under de här månaderna som jag varit borta från travet har jag nog aldrig känt mig mera eftertraktad. Det gäller både från hästägarhåll och bland kollegor. Det är många som brytt sig och det har förstås hjälpt mig att komma tillbaka snabbare.

Är det någon speciell rehabiliteringsplan du följer?
– Man ska ju medicinera på ett speciellt sätt, men sedan är det fritt fram att träna sig själv som vanligt. Jag är exempelvis på gym en del och det fungerar bra. Hjärtat är en muskel som kan tränas upp, det blir däremot inte bättre av att bara sitta still.

Hur kommer ditt nya upplägg att se ut för att må bättre och inte drabbas av nya bakslag?
– Det blir mera fokus på egna träningsstallet. Jag gillar att tävla och köra lopp, men framöver kommer jag att tänka till lite extra innan jag drar iväg och agerar catchdriver utan att ha egna hästar till start. Samtidigt utesluter jag inget, utan om en kund vill ha mig att resa långt för att köra hans häst/hästar kan jag absolut göra detta om jag får mina utlägg betalda. Ett av mina största problem är däremot att jag är för snäll och det kan straffa sig i längden.

Det ekonomiska då? Jo, Micke har sålt sin egen gård i Grubbe och istället tagit över pappa Gunnar Melanders ställe alldeles i närheten. Han har nu bättre förutsättningar än på länge och samma fina träningsförhållanden.
– Man kanske bara är för dålig som tränare, men samtidigt har det kommit fram en hel del fina hästar här i Grubbe tidigare och jag vill nu som sagt också försöka satsa mera på tränarrörelsen.

När får vi se dig tillbaka på tävlingsbanan?
– Det skulle kunna ske när som helst, men i alla fall under april. Jag är faktiskt väldigt tävlingssugen, så det lär knappast bli passiva upplägg i början...

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.