Sveriges ledande travtidning
ANNONS

#metoo: "Jag fick slå mig loss därifrån"

Foto: Maria Holmén
Foto: Maria Holmén

Margareta Bendroth, 65, har bland annat haft styrelseuppdrag och suttit med i avelsråd inom travsporten.
Nu berättar hon om könsdiskriminering, strukturella problem och hur män i maktens korridorer håller varandra om ryggen.
– En högt uppsatt man inom travsporten tryckte upp mig mot väggen och började tafsa, jag fick slå mig därifrån, säger hon.

Publicerad:

I onsdags kom hästbranschens upprop #visparkarbakut, med 1.089 underskrifter mot maktstrukturen, beroendeställningar och tysthetskultur. I dag väljer Margareta Bendroth att berätta öppet om hur hon upplevt tongångarna och strukturella problem inom travsportens maktkorridorer – och även om när hon blivit fysiskt antastad.

– #Metoo-upproret gör att jag funderat väldigt mycket på strukturerna: maktmissbruk, härskartekniker och könsdiskriminering som ibland övergår till sexuella trakasserier. De olika bitarna gör att det ibland kan vara svårt att dra gränser för vad som är vad, säger Margareta Bendroth som haft styrelseuppdrag och andra uppdrag inom travorganisationer, bland annat ASVT, B-tränarnas Riksförbund och Jönköpings Travsällskap. Utöver det har hon bland annat varit med i Avelsvärderingsnämnden, arbetat som hästskötare samt är uppfödare till Sanity.

"Personer i ledande positon skyller på annat"

Ofta är det små saker med underton i stället för fysiska utspel, menar Margareta.
– Givetvis vet jag när jag handgripligen fått värja mig, men väldigt mycket i dessa strukturer är subtila ord eller handlingar. Personer i ledande position skyller på annat så som samarbetssvårigheter – men det bottnar i en form av härskarteknik som inte sällan tar sig uttryck i sexuella trakasserier.
– Det här har förekommit hela tiden, under alla mina år inom travsporten. Samtidigt läser jag vad travtjejer tycker och tänker och tror att många har vant sig vid en jargong och accepterat den. Det har alltid varit mycket anspelningar och tjat. Man har alltid fått värja sig, ge svar på tal och varit tvungen att tänka på vad man säger.

LÄS MER: Johan Lindberg svarar på kritiken: "Hon har rätt"

Upplever inga skillnar i maktens rum

Är det skillnad i maktens korridorer jämfört med stallmiljöer?
– Ingen alls. Möjligen görs det med lite mer finess, men andemeningen är den samma. 
Har du konkreta exempel du vill berätta om?
– Ja. Ett subtilt exempel är när jag under en hotellvistelse, efter att ha blivit övertalad av en man, tog sällskap med honom in i frukostsalen på morgonen. Direkt började snacket hos övriga personer: ”Jasså, du lyckades få henne i natt…” och så vidare. Jag kände mig naiv och dum, att jag inte förstod hur utstuderat och planerat det var av mannen – som jag hade nekat att dela natten med kvällen före.

"Fick slå mig loss för att komma därifrån"

I ett annat sammanhang gick en man till fysiskt angrepp när duon var ensamma.
– För ett gäng år sedan på en stor konferens i travets värld på en herrgård så följde jag med en man upp på rummet för att hämta dokumentation som jag behövde till konferensen dagen efter. Direkt när vi kom in på rummet tryckte han upp mig mot en vägg och började tafsa, jag fick slå mig loss för att komma därifrån.
Agerade du på något att vis utöver det omedelbara fysiska för att ta dig loss?
– Jag sa till personen väldigt tydligt och det fick konsekvenser – mot mig. Då ville männen i maktposition visa att det inte var okej, som tjej skall man veta sin plats. Män jobbar tillsammans och det är ett glastak att försöka ta sig igenom som tjej. Om man säger till, är lite för kaxig, då ska man tryckas ned. Den här personen var en högt uppsatt man inom travsportens maktkorridorer, och mina iakttagelser och upplevelser handlar i stor utsträckning om män med makt.

Tror inte att miljön har blivit bättre

Varför ser det ut så här?
– Det är något jag funderat mycket på. Jag har en känsla av att männen tror att de ska vara så, att det förväntas av dem att de måste att leva upp till någots slags ideal. Inte minst inför andra män, men att det också är ett sätt att behålla makten.
Tror du att det är bättre klimat nu jämfört med tidigare?
– Nej, tyvärr.
Varför?
– Jag hör ju fortfarande berättelser, även om jag inte är involverad alls mycket nu så har jag goda vänner som jobbar på olika ställen inom travet.

LÄS MER: Johan Lindberg svarar på kritiken: "Hon har rätt"

"Andra män måste reagera"

Hur borde det se ut? Arbetet för att motverka beteenden du berättar om.
– Dels måste män som ser andra män bete sig illa reagera och inte skratta bort det hela eller bara vara tysta. Samtidigt måste kvinnorna också våga säga till och säga ifrån, även om det inte är så lätt. De som vågar säga ifrån måste stöttas, inte ifrågasättas. En annan sak är att kvinnor av någon slags missriktad omtänksamhet konstigt nog tycker synd om männen och vill skyla över det som hänt, det måste vi sluta med.
Att det är en mycket stor del män på beslutsfattande positioner är en anledning till problembilden, tror hon.
– Vi har också väldigt föråldrade strukturer inom svensk travsport, det är i princip män på alla maktpositioner. Så har det alltid varit, men om det fanns fler kvinnor på högre poster tror jag också att det skulle leda till förändring. 

Annorlunda bemötande som äldre

Nu när Margareta är äldre upplever hon att tongångarna är annorlunda.
– Man ses inte längre som ett objekt, då blir dialogen med männen helt annan. Jag tror att det i mångt och mycket är objektifieringen som skapar de här problemen. Att man i första hand ska bedömas efter kön och inte kompetens är helt fel.– En sak som förvånat mig genom alla år: Män är ofta väldigt måna om sina döttrar, att det inte ska hända dem något – varför gör de själva då saker som de absolut inte vill att deras döttrar skulle utsättas för? 

"Många män är toppen"

– Min önskan inför framtiden är att männen kan lämna strukturerna och jargongen som har varit under all kritik, bakom sig och agera på ett helt annat sätt nu. Det är på tiden. Sen ska man ha klart för sig att det inte är alla män som beter sig så här, tvärtom har många varit toppen att arbeta med. Det gör ju att det borde finnas en förbättringspotential, att deras sätt att behandla tjejer och kvinnor blir normen, inte de andra negativa sätten.

Vill du skriva på uppropet inom hästsporten, #visparkarbakut, så kan du göra det här. Initiativtagarna välkomnar både kvinnor och män att skriva under.

FAKTA

#Metoo

Det globala startskottet för #metoo-rörelsen var när skådespelaren Alyssa Milano, den 15 oktober i år, i samband med skandalerna kring filmproducenten Harvey Weinstein uppmanade andra kvinnor att dela med sig av sina upplevelser. #metoo-uttrycket bildades dock drygt tio år tidigare av aktivisten Tarana Burke.

Alyssa Milanos tweet spred sig kraftfullt och inom ett dygn hade inlägg märkta med #metoo genererat tolv miljoner inlägg, kommentarer och reaktioner på Facebook samt en halv miljon tweets. Tio dagar senare hade hashtagen spridits till 85 länder. Sverige är det land där #metoo fått störst genomslag i hela världen, i förhållande till folkmängd.

I samma bransch där #metoo fick sitt genomslag – filmbranschen – kom det första gemensamma uppropet i Sverige: #tystnadtagning där 703 skådespelare skrivit under för att belysa sexuella övergrepp och trakasserier. Uppropet inspirerade andra branscher och nu har omkring 40.000 kvinnor i olika branscher protesterat. 

Källor: Aftonbladet, CBS News, Wikipedia.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.