Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Minneslopp i Århus – ston tävlar om 350.000 dkr

Foto: Pressbild/Århus
Gulla Hanover – första stoet i dansk travsport att springa in över 100.000 dkr. Foto: Pressbild/Århus

1959 vann Preben Munch Jydsk 4-årings Grand Prix i Danmark.
I år hedras han med ett eget minneslopp för ston.
– En riktigt bra grej det här, säger banans vd Flemming Sunn.

Publicerad:

Preben Munch tillhörde toppskiktet i dansk travsport under 50- och 60-talet. Utöver flera stora segrar tränade han fram Gulla Hanover som blev stoet i Danmark att tjäna över 100.000 danska kronor. 

I samarbete med Jydsk Væddeløbsbane i Århus har sonen Preben Munch Kjaærgaard, via sitt företag IdHAIR Company, instiftat ett minneslopp. Tre stycken försök ska köras i olika klasser och finalen, med minst 85.000 danska kronor i förstapris, hålls lördagen den 30 juni. 

"Vill tacka och minnas honom"

De som kvalificerat sig för final startar från olika volter i finalen – beroende på vilken klass man tillhör. 
– Jag är glad över det här och ser fram emot den första upplagan av min pappas minneslopp. Mitt stora intresse för travsporten odlades i min barndom genom honom och med det här loppet vill jag tacka och minnas honom, säger sonen Preben Munch Kjæargaard i ett pressmeddelande.

Blir huvudsponsor

Munch Kjæargaards företag IdHAIR Company blir också huvudsponsor för hela banan.
– Vi har sett över det här och gjort om upplägget med sponsoravtal och det här är en paketering som passar båda parter, säger banans vd Flemming Sund.
Står han för prispengarna?
– Nej, inte varenda krona men stora delar av prissumman är helt enkelt sponsrad.

Ston – en given satsning

För Jydsk Væddeløbsbane var det givet att fokusera på ston.
– Bakgrunden är den att vi på sportavdelningen har velat göra något extra för stona samtidigt som vi haft ambitionen att lyfta Grand Prix-lördagen rent sportsligt, säger sportchefen Uwe Bredahl i pressmeddelandet och fortsätter:
– Den här satsningen på ston är i linje med det fokus som förbundet har prioriterat under 2018 för att säkerställa framtiden.

Försöken kommer att köras söndagen den 17 juni.
Totalt uppgår prispengarna till minst 350.000 danska kronor, se faktarutan för propositioner och consolation samt revanschen.

FAKTA

Propositionen Preben Munchs minneslopp

Distansen är 1.800 meter med autostart i försöken.

Försök 1: Ston högst 70.000 dkr
Försök 2: Ston 70.001-210.000 dkr
Försök 3: Ston minst 210.001 dkr

Hur många hästar som kvalificerar sig för final beror på antalet startande i försöken, finalen innehåller tolv hästar där kvalificerade från första försöket startar över 2.300 meter med voltstart, därefter 20 meters tillägg för andra försöket och 40 meter för hästarna i tredje försöket.
Prissumman i försöket uppgår till minst 170.000 dkr.

Samma dag kommer även en consolation att köras med 40.000 dkr i prissumma. Även där gäller tillägg med 20 meter för respektive försök men distansen är 1.800 meter.

Senare under säsongen körs en revansch med samma förutsättningar, dock är gränserna något ändrade. Här är prissumman 50.000 dkr.

Anmälningskostnaden är 500 dkr senast 30 april och ytterligare 500 dkr vid startanmälan till försöken.


 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.