Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Minnesord om Åke Isberg

Foto: Claes Kärrstrand/TR Bild
Åke Isberg, år 1995. Foto: Claes Kärrstrand/TR Bild

Vid en ålder av 92 år har Åke Isberg lämnat oss. En godhjärtad vän och skicklig yrkesman.

Publicerad:

Åke hade tidigt ett grundmurat intresse för många delar av travsporten. Via hästägande, uppfödning och framgångar som amatörkusk på Solvalla kom Åke till Svenska Travsportens Centralförbund, STC, som generalsekreterare 1970. Med sin juristutbildning och genuina travbakgrund satte Åke stort avtryck under tjugotalet år på STC.

Detta kom inte minst till uttryck genom bildandet av ATG och därefter lanseringen av rikstotospelet V65 1974. Etableringen av rikstoton drevs med full fart och framgång av ATG och för STC föddes helt nya möjligheter. Men även nya utmaningar då travsporten gick från ett slutet till ett öppet tävlingssystem.

Omställningen var omfattande, men mycket tack vare Åkes rutin och goda omdöme kunde förändringen successivt genomföras och därmed lades också grunden till den moderna svenska travsporten.

Åkes intresse och enorma kunskaper om Frankrike och dess travsport var till mycket stor gagn här i Sverige. Den europeiska travorganisationen UET har i alla år styrts och administrerats från Paris, men från 1970-talet och fram till år 2000 såg Åke till att samordningen bland medlemsländerna fungerade väl samt att Norden betraktades som en respekterad part i UET.

Åke hade ett vänligt sätt och med sina diplomatiska färdigheter överbryggade han många av de kontroversiella och svåra frågor som ofta dyker upp i travsportens värld. Med sin juridiska bakgrund fick han alltid respekt för sina resonemang och ställningstaganden. 

Många är vi – personer, organisationer och förbund – som i dag känner en stor saknad efter vår vän Åke. Våra tankar går nu till hans närmast sörjande: hustrun Inga samt sonen Björn med familj.

STEFAN HOLMGREN

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.