Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Moms-frågan: Dom har fallit – så fungerar det nu

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Mats Norberg, LRF Konsult samt styrelseledamot ATG samt ST. Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild

Momsfrågan har legat som en våt filt över travsporten.
Nu har en dom i Högsta förvaltningsdomstolen bringat klarhet – eller?
– Till viss del, men det är fortsatt mycket komplex och vi vet ännu inte Skatteverkets tolkning och tillämpningar av domen, säger Mats Norberg.

Publicerad:

Det är LRF Konsult som varit ombud och på uppdrag av Svensk Travsport drivit ett ärende gällande momsfrågan i form av ett förhandsbesked. Motpart och klagande – mot Skatteverket – är Stall Sedin HB.
– För att få ett förhandsbesked behövde vi ett case och Stall Sedin HB är ett bra tvärsnitt: Inte för stor hästägare men samtidigt med regelbunden verksamhet, säger Mats Norberg på LRF Konsult samt styrelseledamot i ATG och ST.

Vad blev kontentan av domen?
– Att det är moms på den femhundralappen av prispengarna som man är garanterad, vilket är positivt.

Inte helt nöjda

Övriga prispengar?
– Bedöms vara momsfri omsättning.

Är det positivt eller negativt?
– Vi ansåg att allt skulle vara momspliktigt, vi ville att det skulle prövas i EU-domstolen eftersom det var nya förutsättningar, men det ansåg Högsta förvaltningsdomstolen redan hade skett genom Baštová-domen 2017. 

Så fungerar det i praktiken

Hur påverkar det här en vanlig hästägare?

– Springer hästen in 10 000 kronor i ett lopp så får man i dagsläget det plus moms, det vill säga 12 500 kronor om man är en beskattningsbar person. Enligt domen så ska det bara utgå moms på 500 kronor det vill säga 125 kronor, totalt blir det då 10 125 kronor.

Snårig tillämpning

Vad innebär ”beskattningsbar person”?

– Det är man om syftet med sin verksamhet är att fortlöpande vinna intäkter och man kan även vara momspliktig som privatperson så länge man är momsregistrerad. En beskattningsbar person har också rätt att göra avdrag för momsen på sina kostnader.

Oron inte borta

Så för hästägarna är det generellt ingen ändring och man kan lägga det här till handlingarna nu?

– Njae. Vi vann inte på alla punkter vilket hade varit bättre förstås. Oron finns kvar så till vida att det handlar om en prövning från fall till fall när Skatteverket ska bedöma vilka som är en beskattningsbar person eller inte? Så det kvarstår oro för olika typer av tolkningar. Men här är det jätteviktigt i framtiden att branschen får besked om tydliga och lika regler för alla verksamma, för det är, och har varit, en grundförutsättning för ett seriöst företagande och att den svenska travsporten fortsätter vara världsledande.

Här kan du läsa hela domen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.