Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Monopolet kvarstår i Norge: "Bra för oss"

Foto: Pressbild Norsk Rikstoto
Harald Dörum, vd för Norsk Rikstoto. Foto: Pressbild Norsk Rikstoto

Norge går sin egen väg. Där kvarstår spelmonopolet, i stället för en licensmarknad, och travsportens makthavare är nöjd med beslutet. 
– Vi är inte utsatta för samma tryck från oreglerade aktörer som Sverige är, förklarar Harald Dörum, vd för Norsk Rikstoto.

Publicerad:

De norska politikerna har diskuterat spelmarknaden under flera månader och kommit fram till att nuvarande upplägg med spelmonopol fortsätter, så när som på ett par mindre ändringar. De ska dock inte ändra på Norsk Rikstotos roll på marknaden. Till skillnad mot Sverige ville travsportens pampar behålla monopolet, skriver rikstoto.no.
– Ja, vi tycker att det här är bra för oss, säger Norsk Rikstotos vd, Harald Dörum, till Travronden.
Varför skiljer sig svensk och norsk syn så mycket på det här?
– Vi har inte samma tryck från oreglerade aktörer som svenskar har. Även om de oreglerade aktörerna står för 90 procent av reklamen i linjär tv är inte marknadsföringstycket på samma nivå. 

Emot sammanslagning
Dessutom uppstod en koalition mellan Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet i Norge, vilken röstades ned.
– Hade vi inte fått behålla ensamrättsmodellen så skulle en utredning startats i syfte att slå ihop Norsk Rikstoto och Norsk Tipping. Något sådant tror jag inte är bra för oss. Titta på Danmark, där Danske Spil och Dantoto slagits ihop för ett gäng år sedan, man kan inte säga att den danska travsporten har blomstrat.
– Jag tror det är bra med två separata spelbolag och finner större likheter mellan Norsk Rikstoto och travsporten i andra nordiska länder än att slå samman med Norges motsvarighet till Svenska Spel. 

"Regler att anpassa sig efter"
Det här beslutet är dock inget som är cementerat för all framtid. Debatten om spelmarknaden har inte varit lika intensifierad i Norge som Sverige, men väntas bli det.
– Helt riktigt, vad som händer i framtiden är inte klart. Vem kunde för tio år sedan tro att majoriteten av vår omsättning skulle ske från elektroniska plattformar? Det tror jag inte var många. Dessutom finns det internationella regler att anpassa sig efter. Men i dagsläget tror vi att det här är bäst för sporten, men det är något som kan förändras med tiden, avslutar Dörum.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.