Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Montéryttare åtalas

Foto: ANNA PERSSON
Foto: ANNA PERSSON

En svensk montéryttare står åtalad vid Göteborgs tingsrätt efter att ha anmälts till Länsstyrelsen av banveterinären på Åby.

Publicerad:

Det var den 31 december 2015 som Jenny Brunzell vann montélopp på Åby. I samband med loppet drev Jenny hästen på otillåtet sätt och hon fick böter och avstängning för förseelsen. I efterhand har banveterinären anmält henne till Länsstyrelsen och nu åtalas hon vid Göteborgs tingsrätt. Djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen handlar det om.

På Svensk Travsports hemsida travsport.se berättar juristen Göran Wahlman om vad som nu händer med fallet.
– När Länsstyrelsen får in en anmälan, i det här fallet från banveterinären, gör man en egen bedömning om Länsstyrelsen ska polisanmäla ärendet. Så skedde och därefter har en åklagare bedömt att det finns anledning att åtala ryttaren vid tingsrätten, säger Göran Wahlman till travsport.se.

Kommer travsporten att direkt agera mot Jenny Brunzell på grund av det väckta åtalet?
– Det straff som Jenny Brunzell dömdes till av travsportens måldomare (två veckors avstängning och 1 500 kronor i böter) har hon avtjänat under januari. En eventuellt fällande dom leder till ytterligare konsekvenser men i avvaktan på domstolens beslut agerar sporten inte emot henne utöver det straff hon redan dömts till.

Vilka konsekvenser inom travsporten får en eventuellt fällande dom avseende ryttarens licens och loppets resultat?
– Om en person fälls för djurskyddsbrott beslutar licenskommittén om en eventuell indragning av licensen. Men redan Länsstyrelsen kan i praktiken avgöra detta – om de utfärdar ett djurförbud är det självklart inte möjligt för ryttaren att ha en licens inom travsporten, säger Göran Wahlman och avslutar:

– Vad gäller loppets resultat diskvalificeras ekipaget i efterhand om ryttaren fälls för brott mot djurskyddslagen eller djurplågeri. Därmed kommer vi kräva tillbaka prispengarna från ägaren och korrigera resultatlistan.

Jenny Brunzell säkrade montéchampionatet 2015 i och med segern på Åby.

Åtalet väcktes av åklagaren den 8 mars och rättegången är planerad till den 23 maj vid Göteborgs tingsrätt.

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.