Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Mot 2.000 och storsegrar?

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Jan-Olov Persson och Tand kraft siktar mot segern i Norskt Kallblodsderby. Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

Det är mycket nu för Jan-Olov Persson. Hagmyrentränaren har bara två ”pinnar” upp till 2.000 kusksegrar och på söndag kan han faktiskt ta hem tre stora unghästfinaler på Bjerke.

Publicerad:

Redan i mitten av juli 2015 nådde Jan-Olov Persson 2.000 tränarsegrar i samband med att hans Flex vann montélopp på Bergsåker. Nu är han på jakt efter samma notering som kusk. Efter vinsten med Björlifix under tisdagskvällen på Bergsåker fattas bara två vinster. Och om Persson själv får drömma firar han jubileet i Bjerkes vinnarcirkel på söndag efter seger med Tand Kraft i Norskt Kallblodsderby.
– Jag hoppas kunna vinna med Björlifix igen på Romme nu på fredag och då återstår bara en seger. Tand Kraft var egentligen otroligt bra i försöket som tvåa med tanke på att han tvingades trava med punktering i 2.500 meter. Det var nästan som att tävla i tryckvagn.

Två gånger tidigare har Persson vunnit Norskt Kallblodsderby; med självaste Järvsöfaks (1998) och sedan bakom Järvsöviking (2008). Han var sedan dessutom tvåa både 2014 (Järvsö Björn) och 2015 (Smedsbo Faksen). I år har han två bra chanser, förutom Tand Kraft kör Örjan Kihlström också Järvsö Pegasus.
– Jag tycker nog att de båda har likvärdiga möjligheter; det hänger på hur loppet blir kört. Pegasus är speedigare och har fem raka segrar. Tand Kraft är mer den starka typen.

I Norskt Kallblodskriterium är Jan-Olov ännu värre med tre finalister: Tekno Eld (Ulf Ohlsson), Järvsö Birger (kör själv) och Delsbofaks (Örjan Kihlström).
– Tekno Eld var nästan lite väl uppskruvad senast i försöket, men hästen är väldigt stark och känns nästan oslagbar för dagen. Birger är startsnabb och under kraftig utveckling, så i ett normalt lopp kan även han dyka upp långt framme. Delsbofaks var tidigare lite osäker från start, men jag tycker att Örjan har hittat rätt med honom på sistone. Han kan nog också plocka en hel del till slut.

Jan-Olovs sjätte årgångsfinalist på söndag i Oslo är Uggla i Mossen i Norska Derbystoet. Hon vann både svenska och norska Kriteriestoet förra året, men i år har det inte fungerat 100-procentigt.
– Hästen har haft lite hälsoproblem samtidigt som det också varit svårt att hitta lopp till henne. Nu känns hon dock mycket bättre förberedd än inför svenska Derbystoet (trea) och är absolut en av dem som kan vinna på söndag.

I går körde Jan-Olov Persson jobb på Hagmyren med hela 25 hästar, bland annat då de sex årgångsfinalisterna.
– Alla var jättefina, det var verkligen en dag att minnas. Det blir inga ändringar i skoning eller utrustning på någon.

Hur går det för Vestpol Gladiator och Lex Peidei inom V75 på Solänget under lördagen?
– Det är synd om Lex Peidei som gör bra lopp varje gång utan att få vinna. Det är ett par svåra emot här också, men han dyker säkert upp på en bra placering. Vestpol Gladiator har överraskat positivt på mig och kan nog också vara med bland de tre-fyra främsta. Vi ändrar inget.

På lördag åker Persson mot Oslo med sina sex finalister. Dagen efter får vi sedan se om han står där som finalsegrare och kanske även jubilar.

Övriga svensktränade hästar i de norska årgångsfinalerna på Bjerke, söndag:

Kallblodskriteriet, ston: Zicolina, tränare: Gunnar Gabrielsson, kusk: Örjan Kihlström, Se På Mig, tränare och kusk: Kajsa Frick.

Varmblodskriteriet, ston: Easy Creation, Björn Goop.

Kallblodsderbyt, ston: Järvsö Irene, tränare Caroline Holm, kusk: Jan Ove Olsen.

Varmblodsderbyt, ston: Fortuna B.R., Björn Goop.

Varmblodskriteriet: Hard Times, tränare Ola Åsebö, kusk: Ulf Ohlsson.

Kallblodsderbyt: Pyrmo, Martin Lundahl.

Varmblodsderbyt: Shocking Superman, Björn Goop.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.